Föräldrar reagerar nu på att pojkar och flickor duschar tillsammans efter skolidrott.
1 av 3
Föräldrar reagerar nu på att pojkar och flickor duschar tillsammans efter skolidrott. - Foto: TT
En förälder tycker det är "onaturligt". Genrebild.
2 av 3
En förälder tycker det är "onaturligt". Genrebild. - Foto: TT
Skolan tycker inte det.
3 av 3
Skolan tycker inte det. - Foto: TT

På den här skolan duschar flickor och pojkar tillsammans – nu reagerar föräldrarna

En förälder tycker att det är "onaturligt".


På Dusjaland-skolan i Sola, Norge duschar flickor och pojkar samt byter om tillsammans efter att de har haft simlektioner.

Alice Frantzen visste ingenting om hur det låg till och drabbades av en fullständigt chock när det kom fram på ett föräldramöte på skolan.

Hon har en dotter som går i ettan och tycker att flickor och pojkar har rättighet att hålla sin kropp privat, skriver norska Dagbladet.

Enligt norska Solabladet ska det ha pågått i flera år. Någonting som Alice tycker är helt sjukt – särskilt med tanke på att hon inte hört att någon annan förälder har reagerat.

– När ingen reagerar verkar det som att detta är normalt och eftersom det pågått i så många år så undrar jag varför det bara är jag som reagerar. Jag tycker inte att det ska vara så här. Det får inte normaliseras, säger hon till norska Dagbladet.

Alice tycker att det dels är problematiskt till att eftersom så många yngre barn har egna mobiltelefoner så finns risken att det dyker upp bilder av motsatta könet – och leda till mobbning.

Dessutom tycker hon att det är onaturligt eftersom barnen är så unga och vet inte vad som är rätt eller fel att göra.

Skolledningen tycker dock inte att det är ett problem. Gränsen är satt till andra klass då pojkar och flickor får skilda omklädningsrum.

Skolans rektor Atle Tanum har aldrig upplevt att någon har reagerat negativt tidigare – varken föräldrar eller barn.

– Det här har pågått sedan 1987 och barn i första klass får inte ha med sig mobiler. Det är som att någon gör en höna av en fjäder, säger han till norska Dagbladet.

Anledningen till indelningen ska vara av praktiska skäl. Dessutom tycker skolan att det är problematiskt att vuxna reagerar så starkt på någonting som barnen inte ens tänker på.

Från myndighetshåll tycker man inte heller att skolan gör någonting fel alls, skriver Solabladet.

Läs också en debattartikel om varför det är fel att alla ska duscha tillsammans efter skolgympan.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det fel att flickor och pojkar i ettan duschar tillsammans?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.