Den hemlösa mannen frikänns från alla misstankar om stöld.
1 av 2
Den hemlösa mannen frikänns från alla misstankar om stöld. - Foto: tt bild
Mannen hade inga pengar och behövde mat.
2 av 2
Mannen hade inga pengar och behövde mat. - Foto: TT

Hemlös man frias – att stjäla mat är inget brott om du är hungrig

Den hemlösa mannen togs på bar gärning när han försökte lämna butiken med ost och korv. Nu frias han av Italiens högsta domstolsinstans.


2011 greps Roman Ostriakov, en ukrainsk hemlös man, på bar gärning när han försökte stjäla två ostar och korv till ett värde av 38 kronor från en matbutik i Italien. Fallet mot mannen har dragit ut på tiden och först förra året dömdes han till sex månaders fängelse och 900 kronor i böter för stölden.

Brittiska BBC skriver dock att fallet överklagades till högsta domstolen i Italien då Ostriakov aldrig lämnade butiken och försvaret ansåg därför att straffet skulle omvandlas till försök till stöld. I måndags kom till slut domen mot Roman Ostriakov.

Att stjäla små mängder mat för att mätta en människas hunger kan inte ses som ett brott menar högsta domstolen i Italien. Roman Ostriakov frias därmed från alla anklagelser.
"... han stal en mindre mängd mat när han stod ansikte mot ansikte med ett behov av näring, agerandet bör därför ses som en nödvändig handling", skriver domstolen i sitt beslut, skriver brittiska BBC.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.