I delar av världen får miljontals kvinnor inte röra livsmedel, vistas utomhus eller gå i skolan ellerjobbet när de har mens. 9 av 10 kvinnor har inte tillgång till mensskydd.
1 av 3
I delar av världen får miljontals kvinnor inte röra livsmedel, vistas utomhus eller gå i skolan ellerjobbet när de har mens. 9 av 10 kvinnor har inte tillgång till mensskydd. - Foto: TT
I Afrika beräknas var tionde skolflicka stanna hemma när hon har mens, eftersom familjen inte har råd med mensskydd. Bara i Uganda stannar 60 procent av flickorna hemma under menstruationen.
2 av 3
I Afrika beräknas var tionde skolflicka stanna hemma när hon har mens, eftersom familjen inte har råd med mensskydd. Bara i Uganda stannar 60 procent av flickorna hemma under menstruationen. - Foto: TT
Varje månad förlorar tjejer flera skoldagar, för att de inte kan byta mensskydd och tvätta händerna. Sammanlagt blir flickor borta en vecka i månaden – det vill säga cirka två månader om året.
3 av 3
Varje månad förlorar tjejer flera skoldagar, för att de inte kan byta mensskydd och tvätta händerna. Sammanlagt blir flickor borta en vecka i månaden – det vill säga cirka två månader om året. - Foto: TT

​Flickor missar två månaders utbildning varje år – för att de har mens

Miljontals flickor tvingas av ekonomi och regler att stanna hemma när de har mens.


I delar av världen får miljontals kvinnor inte röra livsmedel, vistas utomhus eller gå i skolan när de har mens. 9 av 10 kvinnor har inte tillgång till mensskydd och var tredje kvinna i världen saknar tillgång till toalett när de har mens, skriver DN.

En kostnadsfråga

I Afrika beräknas var tionde skolflicka stena hemma när hon har mens, eftersom familjen inte har råd med mensskydd. Bara i Uganda stannar 60 procent av flickorna hemma under menstruationen, skriver SVT.

I Bangladesh är det inte heller tillåtet att gå till arbetet när de har mens, främst för att de inte har möjlighet att sköta sin hygien, vilket påverkar textilindustrin där miljontals kvinnor arbetar. Så ser det ut i flera länder.

Mer än hälften av alla skolor i låginkomstländer saknar toaletter. Varje månad förlorar tjejer flera skoldagar, för att de inte kan byta mensskydd och tvätta händerna. Sammanlagt blir flickor borta en vecka i månaden – det vill säga cirka två månader om året.

En fabrik i Bangladesh satsade på toaletter med rinnande vatten – och sjukfrånvaron sjönk från 73 till 3 procent.

Famiiljen tror att demoner kommer angripa henne

15-åriga Bandara Khadra i Nepal har berättat för DN via arbetet som WaterAid gör att hon inte får gå till trädgården när hon har mens. Familjen tror att grönsakerna och plantorna kommer dö om hon rör vid dem. Hon får varken äta mango, papaya eller banan och heller inte ha kroppskontakt med manliga släktingar.

Hennes mamma säger att hon inte får använda en spegel eller gå över floden när hon menstruerar för at demoner kan angripa henne.

– När jag fick mens första gången fick jag inte bo hemma. Jag fick flytta till ett annat hus i sju dagar. Jag kunde inte gå i skolan. Jag kände mig rädd och tycker att seden är olycklig. Jag vill vara tillsammans med min familj, berättar hon för DN.

Piratpartiet har tidigare skrivit att de vill göra mensskydd gratis.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.