Eritreas utrikesminister Osman Saleh säger i en fransk intervju att svenske fängslade journalisten Dawit Isaak lever.
1 av 3
Eritreas utrikesminister Osman Saleh säger i en fransk intervju att svenske fängslade journalisten Dawit Isaak lever. - Foto: Press / TT
Dawit Isaak har suttit fängslad sedan 2001.
2 av 3
Dawit Isaak har suttit fängslad sedan 2001. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Stödaktioner för Isaak har varit vanligen förekommande i stort sett under hela den tid han suttit fängslad.
3 av 3
Stödaktioner för Isaak har varit vanligen förekommande i stort sett under hela den tid han suttit fängslad. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Eritreas utrikesminister: Dawit Isaak lever

Svenske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång sedan 2001.


I en intervju med den franska radiokanalen RFI medger Eritreas utrikesminister Osman Saleh att den svenska journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad i landet, lever.

Isaak har varit fängslad utan rättegång sedan 2001 och de senaste åren har det i princip varit tyst om han lever eller inte. I intervjun säger utrikesministern att det handlar om att det är regeringen som bestämmer när, och om, det blir rättegång till följd av att Isaak är politisk fånge.

– Regeringen beslutar att inleda en rättslig process, och jag tror han kommer att frikännas, säger Osman Saleh till RFI.

Intervjun inbringar inte något större hopp hos Isaaks familj. Dawits bror Esayas Isaak ifrågasätter ministerns makt – och menar att det är presidenten som sitter på besluten.

Till Expressen säger han:

– Man kan inte spärra in någon i 15 år och säga ”han lever”. Visa oss att han lever.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.