Leoni har fött tre bedårande hajbebisar vid namn Cleo, CC och Gemini.
1 av 4
Leoni har fött tre bedårande hajbebisar vid namn Cleo, CC och Gemini. - Foto: Reef HQ Great Barrier Reef Aquarium
Leoni som är 20-någonting lade 41 ägg, varav tre kläcktes, trots att ingen hane varit involverad.
2 av 4
Leoni som är 20-någonting lade 41 ägg, varav tre kläcktes, trots att ingen hane varit involverad. - Foto: Reef HQ Great Barrier Reef Aquarium
De supergulliga bebisarna är nu några månader gamla.
3 av 4
De supergulliga bebisarna är nu några månader gamla. - Foto: Reef HQ Great Barrier Reef Aquarium
Och eftersom de föddes genom så kallas jungfrufödsel kanske någon av dem är haj-Jesus.
4 av 4
Och eftersom de föddes genom så kallas jungfrufödsel kanske någon av dem är haj-Jesus. - Foto: Reef HQ Great Barrier Reef Aquarium

Haj blev mystiskt gravid – trots att det inte fanns några hanar i akvariet

En haj i ett australiensiskt akvarium fick just tre ungar utan att ha parat sig. Så nu hoppas vi att någon av bebisarna kommit för att frälsa alla hajar från deras synder.


Leoni är en 20-någonting-år gammal leopardhaj som bor i Reef HQ Great Barrier Reef Aquarium i Queensland, Australien, skriver Metro.

Personalen säger att Leoni lade 41 ägg, utan att para sig med en hane. Men trots detta kläcktes tre av äggen.

Eftersom en hanhaj inte varit inblandad i födseln är de små bebishajarna tre flickor eftresom Leoni inte fick några Y-kromosomer involverade vid äggläggningen.

De tre hajbebisarna har nu döpts till Cleo, CC och Gemini. De borde i praktiken vara kloner av sin mamma, eftersom inga andra gener funnits att blanda med.

Men faktiskt så har bebisarnas DNA kastats om av sig själva för att de inte ska vara kloner.

Fenomenet med jungfrufödslar bland leopardhajar är inte helt okänt, men ska vara ovanligt.

– Vi är inte helt säkra på hur ofta det här händer i naturen, eller om det är ett sätt att bibehålla rasen när det inte finns några hannar tillgängliga, säger Laura Coulton, som arbetar på akvariet.

Nu ser forskare fram emot att iaktta de små hajflickorna i framtiden, då en jungfrufödselbebis aldrig setts reproducera sig, rapporterar Metro.

Gillar du hajar? Eller hatar du hajar och har världens hajskräck? Oavsett borde du läsa om den här kvinnan som fightades med en haj – och vann.

/
Haj
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du någon av bebisarna är haj-Jesus?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Sveriges Radios app ligger nere

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.