Flygplatsen evakuerades efter attentaten och all flygtrafik har tillsvidare stoppats.
1 av 4
Flygplatsen evakuerades efter attentaten och all flygtrafik har tillsvidare stoppats. - Foto: TT
Minst 36 personer uppges ha dött i självmordsattentanten på Atatürkflygplatsen i Istanbul i går.
2 av 4
Minst 36 personer uppges ha dött i självmordsattentanten på Atatürkflygplatsen i Istanbul i går. - Foto: TT
MInst 147 personer uppges ha skadats.
3 av 4
MInst 147 personer uppges ha skadats. - Foto: TT
Tre självmordsbomber detonerade.
4 av 4
Tre självmordsbomber detonerade. - Foto: TT

Han misstänks vara hjärnan bakom terrordådet – har varit fängslad i Sverige

Ahmed Tschatajev pekas ut som hjärnan bakom terrorattentatet i Istanbul, enligt turkiska medier.


Dödssiffrorna efter den terrorattack som drabbade Turkiet i tisdags stiger. Nya uppgifter pekar på att minst 44 personer omkom och över 230 personer skadades när tre personer detonerade sina självmordsbomber på Atatürkflygplatsen.

Ännu har ingen terroristgrupp tagit på sig dådet för attacken, men Turkiet har pekat ut IS. Nu pekas den enarmade tjetjenen Ahmed Tschatajev, 36, ut att vara hjärnan bakom dådet – och han har starka kopplingar till Sverige, uppger Expressen.

Uppgifterna kommer i från den turkiska tidningen Yenisafak. Tschatajev jagas nu över hela världen och står med på USA:s sanktionslista.

2008 dömdes Tschatajev i Ystads tingsrätt för grov smuggling. Han hade tillsammans med två andra män rest från Österrike, där han beviljades asyl 2003, till Trelleborg med bilen full av vapen. Tullen hade anat misstankar mot de tre männen och bestämde sig för att röntga bilen. De fann då Kalasjnikovs, tillhörande ammunition som hade gömts under reservdäcket. Tschatajev togs till förhör och vid tillfället ska han ha haft med sig ett USB-minne, som han hann förstöra innan någon han se vad det innehöll.

I förhöret hävdade Tschatajev att han och de två andra männen var på väg til Norge för att inkassera en fodran. Enligt honom ska det ha handlat om en fodran på en summa mellan 4 000 och 5 000 euro. Han hade också berättat att han ville låna pengar i Norge – och att han skulle fiska. Tscahajev fick inte åka vidare till Norge utan häktades i Sverige. Vid rättegången ska han inte ha kunnat förklara hur vapenn kommit in i bilen.

Utvisades

Tschatajev dömdes till fängelse och utvisning, men varför han försökte smuggla vapen till Sverige är fortfarande en gåta för svenska myndigheter.

Känd över hela världen

Tschatajev är veteran från kriget i Tjetjenien och har gripits tre gånger i Europa. Därefter har han sökt sig till Ragga, där IS har ett av sina starkaste fästen i Syrien. Tschatajev ska vara ansvarig för IS-rekryteringen i Kaukasus – vilket enligt rykten ska vara en av de platser där mest brutala IS-rekryterna fostras, skriver Expressen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.