Japan har övervakat muslimer på olika platser i Tokyo.
1 av 3
Japan har övervakat muslimer på olika platser i Tokyo. - Foto: TT/Wikimedia commons
En grupp bestående av 17 japanska muslimer bestämde sig för att stämma regeringen.
2 av 3
En grupp bestående av 17 japanska muslimer bestämde sig för att stämma regeringen. - Foto: TT
Nu får de ut ett skadestånd på närmre 7,5 miljoner svenskar.
3 av 3
Nu får de ut ett skadestånd på närmre 7,5 miljoner svenskar. - Foto: Wikimedia commons

Japan övervakade muslimer – måste nu betala 7,5 miljoner i skådestånd

Japan övervakade muslimer i hela Tokyo – avslöjades genom 114 dokument. Nu måste de betala skadestånd, men får inget straff eftersom det var "nödvändigt".


Japans högsta domstol har erkänt att den japanska regeringen har spionerat på det muslimska samfundet. Detta uppger Independent.

2010 läcktes 114 polisdokument som visade att polisen övervakade de japanska muslimerna. Dokumenten bevisade att böneplatser, halal-restaurangler och islam-relaterade organisationer i hela Tokyo hade övervakats.

Bara inom några veckor hade dokumenten laddats ner över 10 000 gånger från 20 olika länder.

En grupp besående av 17 japanska muslimer betände sig för att anmäla den japanska regeringen. De får nu ett skadestånd på närmre 7,5 miljoner svenska kronor, men något straff för profilering och övervakning får inte regeringen. Domstolen anser att det var “nödvändigt och oundvikligt” att gardera sig mot den internationella rasismen, skriver Independent.

“Det förvånar inte mig”

I en spalt på Independent kommenterar skribenten Douglas Robertson händelsen.

“Japan har varit bäst på att spionera på alla muslimer – efter att ha bott där är jag inte förvånad” inleder han spalten.

Japan är ett traditionellt land med stor känsla för respekt, och många tar för givet att det är få personer som behandlar en annorlunda för att en inte ser japansk ut. Snarare fascineras japaner av främlingar, och kallar "icke-japaner" för "gaijin" eller "gaikokujin".

“Men fascinationen är ofta hopkopplad med rädsla och misstro” menar Robertson.

På samma sätt som japaner och icke-japaner skiljs åt, görs det samma skillnad på kristna och muslimska japaner.

Robertson menar att i västerländsk media ser detta som en direkt islamofobiska handling, men att detta inte är fallet i Japan. Han menar att islamofobin åtminstone, hur märkligt det än låter, grundar sig i en irrationell rädsla eller fobi för islam.

“Jag tror att det är symptomatiskt för en mycket bredare, djupt rotade och historisk inställning som finns i alla hörn och sprickor i det japanska samhället och kulturen. I ett land där även begreppet rasism fortfarande ses av många som en utländsk idé, är det förvånande att det inte finns mer legaliserad diskriminering som på denna plats” skriver Robertson.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SBAB sänker bolåneräntorna

Flera brister vid utvärdering av bistånd

Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till de långsiktiga effekterna brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat till riksdagen saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågat.

Tre till sjukhus efter gasexplosion

Tre personer vårdas på sjukhus efter en misstänkt gasexplosion på Stena Aluminium i Älmhult. Olyckan inträffade vid halv åtta-tiden under måndagskvällen, rapporterar lokala medier.

Stora problem hos Skatteverket – därför kan du inte deklarera

1 timme sedan
Sugen på att deklarera? Tyvärr får du vänta lite till.

Här är morgonens nyheter 19 mars

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Polisen i Lund rapporterar om inbrott

1 timme sedan
"Inbrott i gård, Hällestad", skriver polisen på sin hemsida.