Flera unga kvinnor och flickor säljs som sexslavar via krypterade "annonser" på sociala medier.
1 av 5
Flera unga kvinnor och flickor säljs som sexslavar via krypterade "annonser" på sociala medier. - Foto: TT/AP
Lamiya Aji Bashar lyckades fly när hon skulle säljas.
2 av 5
Lamiya Aji Bashar lyckades fly när hon skulle säljas. - Foto: Balint Szlanko
En av "annonserna" visar upp en ung kvinna.
3 av 5
En av "annonserna" visar upp en ung kvinna. - Foto: PA Wire / Maya Alleruzzo
Kläder burna av en yazidisk kvinna som blev räddad från IS.
4 av 5
Kläder burna av en yazidisk kvinna som blev räddad från IS. - Foto: PA Wire / Maya Alleruzzo
Whatsapp används. Här säljs en kvinna med sina väldigt unga döttrar. Telegram och Facebook är populärara i användning av IS.
5 av 5
Whatsapp används. Här säljs en kvinna med sina väldigt unga döttrar. Telegram och Facebook är populärara i användning av IS. - Foto: PA Wire / Maya Alleruzzo

IS säljer sexslavar via sociala medier: "Köp – 12 år och oskuld"

Via krypterade meddelanden kan Islamiska staten utan svårigheter sälja unga flickor och kvinnor till köpare av sexslavar.


Terrorgruppen Islamiska staten, IS, säljer flickor och kvinnor som sexslavar via populära appar och sociala medier. Via krypterade meddelanden sprids bland annat orden: "Oskuld. Vacker. 12 år".

IS förlorar mycket mark och slag. Den senaste tiden har dock terrorgruppen gått allt hårdare åt de 3 000 yazidiska flickor och kvinnor som uppges hållas som sexslavar, rapporterar nyhetsbyrån AP.

En yazidisk aktivist har delat med sig av information som verkligen visar på vilka obehagliga och omänskliga sätt som IS tjänar in pengar.

Via krypterade meddelanden på arabiska som skickas via populära appar som Facebook, Telegram och Whatsapp säljs unga flickor och kvinnor i olika åldrar som sexslavar.

Telegrams talesperson Markus Ra säger att appen är väldigt populär i Mellanöstern och att företaget jobbar hårt med att ta bort offentliga kanaler som används av IS.

På bilderna som finns i konversationerna är flickorna och kvinnorna tungt sminkade med vackra kläder. Ingen ser egentligen ut att vara äldre än 30 år. Och med ordet "oskuld" som "lockande marknadsföring". Priset – 12 500 dollar.

Ibland säljs också familjemedlemmar tillsammans. Ett fall som AP skriver om innehåller en mamma tillsammans med en treåring och en sju månader gammal bebis som säljs för 3 700 kronor via Whatsapp.


Problematiken för spårning av apparna Whatsapp och Telegram är att de använder en kryptering som gör att ingen annan får tillgång till meddelandet förutom avsändare och mottagare. Inte ens företagen kan läsa vad som skrivs. Anledningen är för att skydda integriteten hos användarna.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Räddningspersonal har fört bort en person på bår efter att en brand släckts utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, rapporterar AP.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.