Hemlösa katter är ett stort problem i samhället.
1 av 3
Hemlösa katter är ett stort problem i samhället. - Foto: TT BILD
Katthem får ta emot stora mängder hemlösa katter årligen.
2 av 3
Katthem får ta emot stora mängder hemlösa katter årligen. - Foto: MAJA SUSLIN / TT Bild
Nu vill den norska politikern införa koppeltvång på katter som vistas utomhus.
3 av 3
Nu vill den norska politikern införa koppeltvång på katter som vistas utomhus. - Foto: Alik Keplicz

Nya förslaget: Inför koppeltvång på katter

Det nya lagförslaget skulle innebära att okastrerade utekatter inte får vistas utomhus utan koppel, i sällskap av ägare.


I Sverige är det ett brott mot djurskyddslagen att överge ett djur. Enligt den senaste mätningen från Statistiska Centralbyrån så finns det runt 1,2 miljoner katter i Sverige, varav minst 100 000 beräknas vara hemlösa.


Hemlösa katter är ett stort problem inte bara här i Sverige. Dyrebeskyttelsen Norge får in 5 500 hemlösa djur årligen, och 87 procent av dem är katter.

Nu vill Jan Erik Søndeland, kommunfullmäktige för liberalerna i Stavanger, att Norge ska införa koppeltvång utomhus och obligatorisk ID-märkning för katter.

Søndeland brinner för frågan då han själv agerar fosterhem för utsatta katter. Idag har han och hans partner åtta katter i hemmet.

– Flera av katterna hittades utmärglade, med dålig päls och sjukdomar. Hemlösa katter lider och det är inte okej, säger Jan Erik till Stavanger Aftenblad.

Utöver ID-märkning vill han även införa krav på registrering i ett nationellt register och införa förbud för okastrerade katter att vistas utomhus okopplade.

Här kan du läsa om barnen som tränar på högläsning – genom att läsa högt för hemlösa katter. Missa inte heller den nya campingtrenden: att ta med sig sin katt på utflykt i vildmarken.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde vi införa koppeltvång på katter i Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.