Andrea Voldum anmälde männen för att ha gruppvåldtagit henne efter en efterfest.
1 av 2
Andrea Voldum anmälde männen för att ha gruppvåldtagit henne efter en efterfest. - Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen
Fallet har sedan dess gått tre gånger genom rättsystemet.
2 av 2
Fallet har sedan dess gått tre gånger genom rättsystemet. - Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Efter den friande våldtäktsdomen – nu river nämndemannens kommentar internet

En av nämndemännen har kommenterat den friande domen på de tre män som våldtog 21-åriga Andrea – och hennes kommentar river Internet.


Nyheter24 har tidigare skrivit om den uppmärksammade våldtäktsdomen mot de tre män våldtog 21-åriga Andrea Voldum från Norge.

Fallet har i två år behandlats inom rättsprocessen och hunnit med två vändor i Högsta domstolen. Efter att domstolen inte kunde enas första gången, fick fallet testas på nytt och förra veckan kom den slutgiltlga domen mot de tre männen.

I tingsrätt dömdes de tre männen till sex och sex och ett halvt års fängelse, men Högsta domstolen valde att fria männen. Något som har väckt starka reaktioner i Norge.

Andrea har valt att i efterhand namnge de tre männen, något som ännu inte gjorts i de norska medierna. Även nämndemän har fått sina namn publicerade, något som har väckt starka diskussioner i Norge huruvida det är lämpligt eller inte.

En av de nu nämna nämdemännen är Hilde Melhus som har fått häpnadsväckande många reaktioner, över 9 000 likes, för sitt uttalande i frågan i en Facebook-kommentar under norska TV2:s artikel.

"Hon får inte tala om vem hon hade sex med? För att i enlighet med rättsstaten har hon inte våldtagits" skrev Melhus på Facebook.

– Kanske för att kommentaren visar det absurda i det hela. De kan våldta och gå fria för det, medan hon ska straffas för att berätta på sin Facebook-sida om vilka hon var på efterfesten med, säger Hilde Melhus till norska Side 2 om den stora responsen på kommentaren.

Hon förstår också innebörden av det hon har skrivit.

– Våldtäktsfall är svårt i sig, eftersom det ofta är ord mot ord. Men här de erkänt att de har haft sex med flickan, och det är bevisat att hon inte var vid medvetande. Det är ganska intressant att se hur en enkel kommentar kan få så mycket respons. Jag hade inte förväntat mig det när jag skrev det, säger Melhus till Side 2.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 17-åriga Melissa som blev sexuellt ofredad på en spårvagn i Göteborg.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.