2030 ska det här landet vara rökfritt.
1 av 2
2030 ska det här landet vara rökfritt. - Foto: TT
Nämligen Finland.
2 av 2
Nämligen Finland. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Det här landet ska vara rökfritt – senast 2030

En ny lagstiftningen träder i kraft på måndag och målet är att landet ska vara rökfritt 2030.


På måndag träder en ny lagstiftning i kraft i Finland som ska minska rökningen i landet. Målet med lagen är kostnadsbesparingar inom hälsovården samt att landet ska vara rökfritt 2030, det vill säga om 14 år.

Smaksatt tobak kommer försvinna från marknaden 2020 och förpackningarna ska förses med bilder som visar vilka hälsorisker det finns med att röka.

– Mentol är den populäraste smaken och den används mer i Finland än i något annat EU-land, säger Meri Paavola på social- och hälsovårdsministeriet till nyhetsbyrån FNB.

Tidigare var det ett undantag för e-cigaretter men även de kommer man inte få röka där det är rökförbud.

För att få röka på balkonger och innegårdar måste man söka tillstånd av kommunen. Det kommer att vara förbjudet att röka i bilen om en passagerare är under 15 år, skriver Aftonbladet.

/
/
/
Lag
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.