Guldfiskarna i floden kan bli helt enorma.
Guldfiskarna i floden kan bli helt enorma. - Foto: Freshwater Fish Group

Så här går det om du släpper din guldfisk i naturen

Tror du att guldfiskar är söta små fiskar som ser lite förvirrade ut där de simmar runt i sin lilla skål... tänk om.


Om du har söta små akvariefiskar som du kanske inte gillar sådär jättemycket eftersom de kräver så mycket jobb. Vad du än gör – dumpa dem INTE närmaste flod eller sjö. De förvandlas nämligen till monster.

I västra Australien gör nu forskare vid Centre of Fish and Fisheries försökt få kontroll över guldfiskbeståndet i Vassefloden i över tio år.

Bildkälla: Freshwater Fish Group

– Vi tror beståndet beror mycket på att människor släpper ut sina akvariefiskar i floden utan att inse att de kan göra stor skada på ekosystemet, säger Stephen Beatty till Mashable.

Guldfiskar är allätare och de äter nästan allt som ser ätbart ut, vilket också inkluderar ägg från andra fiskarter. De rör sig också längs botten så att de rör upp bottenslam och rycker upp sjögräs.

En av guldfiskarna som teamet hittade en guldfisk som vägde 1,9 kilo och de följde en annan med GPS som simmade 230 kilomter på ett år. Så det rör sig inte om några små, söta firrar längre.

Bildkälla: Freshwater Fish Group

Enligt forskarna är det enda som hjälper att förebygga att fiskarna släpps ut i floderna. Att försöka fånga in dem genom fiske eller med nät kan bara leda till att det inhemska fiskbeståndet skadas ännu mer.

– Så om du har akvariefiskar du inte vill ha kvar gå och kolla om djurbutiken kan tänka sig att ta dem tillbaka. Om inte det går så är att lägga dem i frysen det mest humana sättet, säger Stephen Beatty till Mashable.

Bildkälla: Freshwater Fish Group

Nyheter24 har tidigare skrivit om att det nu varnas för den här hemska fisken med människotänder – eftersom den gillar att bita killar i pungen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft akvariefiskar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.