Turkiet varnar för våldtäkter i Sverige: "Verkar som en hämnd"

På flygplatsen Atatürk varnas för resor till Sverige, för att det finns "risk att bli våldtagen."


Bråket mellan Sverige och Turkiet om ofrivilligt sex fortsätter.

På en stor storbildsskärm på Atatürks flygplats, placerad på utrikesterminalen, i Istanbul rullar ett budskap som varnar turister att åka till Sverige.

“Resevarning! Visste du att Sverige har den högsta våldtäktsstatistiken i världen?”

Det är den regeringstrogna tidningen Günes som står för annonsen, och nu har bilden på den sprids på Twitter, något som Daily Sabah har skrivit om.

Paul Levin, Turkiet-expert tror att annonsen är en hämnd på det senaste bråket mellan Sverige och Turkiet.

– Det verkar uppenbart att det är ett försök att ge tillbaka. Den turkiska nyhetsrapporteringen om Margot Wallström har väckt stor ilska i Turkiet, säger han till Aftonbladet.

Det var i söndags som flera medier, däribland Nyheter24, skrev att Turkiet hade röstat för att legalisera sex med barn. Något som senare dementerades, och den kommande lagändringen fick sin förklaring.

Den turkiska författningsdomstolen gick ut med en förklaring på sin hemsida. Lagändringen gäller att sex med en minderårig person som är över 15 år, inte ska ge lika högt straff som om det minderåriga barnet skulle vara ett yngre barn.

Men när förklaringen kom var det för sent. Utrikesminister Margot Wallström hade kommenterat lagändringen på sin Twitter, och krävde att beslutet skulle upphävas.

Turkiets vice premiärminister Mehmet Simsek kommenterade att Wallström “var tydligt felinformerat”. En svensk diplomat kallades till det turkiska utrikesministeriet, som ville framföra en officiell protest.

– Allt det här är tecken på att relationen mellan Sverige och Turkiet har komplicerats, säger Levin till Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.