IS-ledare uppges vara mördad
1 av 2
IS-ledaren ​Abu Muhammad al-Adnani, som bland annat var chef för externa operationer, uppges vara dödad. - Foto: TT/Faksimil Youtube
Terrorsekten Islamiska staten, Daesh
2 av 2
Aleppo har en särskild betydelse för IS eftersom det är där Dabiq ligger. Här ska den sista striden mellan muslimer och otrogna utkämpas, enligt en islamisk profetia. - Foto: TT

IS utlovar hämnd – efter att en av grundarna dödats

IS-ledaren Abu Muhammad al-Adnani​ uppges ha dödats i norra Aleppo.


Enligt propagandaorganet Amaq har IS språkrör och chef för externa operationer Abu Muhammad al-Adnani dödats i Aleppo, Syrien. Detta skriver TT via Göteborgs-Posten.

al-Adnani uppges tillsammans med kalif Abu Bakr al-Baghdadi varit en av de sista IS-grundarna vid liv, men har under en tid varit en måltavla hos den USA-ledda koalitionen i norra Syrien.

- Koalitionsstyrkor genomförde ett flyganfall i al-Bab, Syrien, med den höge ledaren som mål, säger en anonym källa med inblick i koalitionen till TT.

Enligt säkerhetsanalytikern och den irakiska regeringens rådgivare, Hisham al-Hashimi skadades al-Adnani den 17 augusti. Det var vid en strid mellan IS och syriska rebeller, som stöddes av USA och Turkiet, närheten av al-Rai, i norra Aleppo.

al-Adnani ska enligt Amaq ha dödats när han övervakade insatser "för att slå tillbaka en militäroffensiv mot Aleppo" – men hur själva dödandet gick till är oklart.

Aleppo har en särskild betydelse för IS eftersom det är där Dabiq ligger. Här ska den sista striden mellan muslimer och otrogna utkämpas, enligt en islamisk profetia.

Efter al-Adnanis dödsfall har IS utlovat hämnd från en ny generation som har fötts inom terrororganisationen, skriver TT via GP.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.