Supertyfonen Meranti har nått Kina. Bilden är tagen från Taiwan.
Supertyfonen Meranti har nått Kina. Bilden är tagen från Taiwan. - Foto: TT

Jordens värsta storm har nått Kina

Supertyfonen Meranti uppges vara den värsta stormen sedan 2013. Den har nu nått Kina.


Supertyfonen Meranti, som har orsakats att tusentals Taiwaneser har tvingats evakuera sina hem och försatt en halv miljon hem strömlösa, har nått sydöstra Kina. Detta uppger Aftonbladet.

Tyfonen är den hittills starkaste stormen i år och planetens kraftigaste sedan 2013.

Det kinesiska fastlandet har nu drabbats av piskande regn och våldsamma stormvindar. Ovädret medför kraftiga översvämningar och stora materiella skador.

Enligt CNN var det i måndags som stormen nådde supertyfonstatus. Den uppmätte då vindhastigheter på 370 kilometer i timmen, vilket motsvarar den högsta nivån på Saffir-Simpsons-skalan.

Natten till torsdag tog sig stormen från Taiwan till de södra provinserna Guangdong och Fujian i Kina. Styrkan har minskats till 230 kilometer i timmen, och har därmed gått från kategori 5 till kategori 4 på Saffir-Simpson-skalan, men anses fortfarande kraftig. Fordon har välts omkull, byggnader blåser sönder och containrar har flugit upp på hustak.

4 000 militärer och poliser har fått uppdrag att förbereda evakueringar.

– Jag har aldrig sett något så skrämmande i hela mitt liv, säger 72-åriga Ma Wenhuan, som bor och arbetar i Xiamen, till CNN. Vi var tvungna att ställa ut massor av hinkar för att fånga upp alla vattenläckor.

I Taiwan omkom en person och 44 skadades till följd av stormen, uppger Aftonbladet.

Tyfonen anses ha varit i samma nivå som supertyfonen Haiyan 2013, som tog mer än 6 000 liv, skriver Aftonbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.