Islamiska staten firar Donald Trumps valseger
1 av 3
Abu Omar Khorasani, ISIS-topp i Afghanistan, menar att Trump är ”en komplett galning” som gör deras jobb enkelt. - Foto: TT BILD
Terrorism
2 av 3
En talibanledare i Afghanistan uppger att även de har följt Trumps valrörelse i detalj. - Foto: TT BILD
USA:s president
3 av 3
Trupms stab har inte kommenterat ledarnas kontroversiella uttalanden ännu. - Foto: TT BILD

Världen i chock efter Trumps seger – då jublar terroristerna i IS

IS-toppen i Afghanistan menar att Trump är ”en komplett galning” som gör deras jobb enkelt.


Donald Trumps oväntade valseger har skapat starka reaktioner över hela världen. I Portland, USA, uppstod skottlossning i samband med protester mot den minst sagt kontroversiella nyvalda presidenten.

En homosexuell man ska också ha blivit misshandlad på en bar av republikaner som röstade på Trump.

Några som däremot gläds över valet av USA:s nästa president, är terrorgruppen IS. De ska redan nu ha börjat planera hur de kan dra nytta av situationen framöver, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Trump har inte direkt gjort en hemlighet av att han planerar att försvåra situationen för immigranter i landet. Abu Omar Khorasani, ISIS-topp i Afghanistan, säger i intervjun med Reuters att Trump är ”en komplett galning” som gör deras jobb enkelt.

– Våra ledare har noga följt valet i USA, men det var oväntat att amerikanerna skulle gräva sina egna gravar som de gjorde, säger Khorasani.

Även nuvarande presidenten Barack Obama får sig en känga, om än i lite mildare häcklande form. Han beskrivs av IS-toppen som en gudalös person med "åtminstone lite hjärna, jämfört med Trump."

En talibanledare i Afghanistan uppger att även de har följt Trumps valrörelse i detalj.

– Om han genomför vad han varnat för i sin kampanj är jag säker på att man provocerar det muslimska gemenskapen över världen och jihadistiska organisationer kommer kunna dra nytta av det, säger talibanledaren till Reuters.

I dagsläget har ingen talesperson från Donald Trumps sida kommenterat Reuters artikel.

Trump är känd för sina provocerande uttalanden på Twitter, men i slutskedet av valet skrev han ingenting. Nu är han tillbaka – i toppform.

I senaste avsnittet av debattprogrammet Klarspråk kan du se Marcus Birro förklara varför han gläds åt Donald Trumps valseger.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Oroar du dig inför framtiden med Trump som president?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Varningen: Betydande korallblekning pågår

Världen upplever nu betydande korallblekning, meddelar den amerikanska vädermyndigheten NOAA. Det är den andra stora korallblekningen på tio år.

Börsen ser ut att öppna nedåt

Det pekar nedåt för Stockholmsbörsen i terminshandeln på IG Markets, i linje med hur det ser ut på ledande Europabörser.

"Prata mer om relationer och sex med era barn"

Prata mer om relationer och sex med era barn. Det är uppmaningen från Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) efter att en ny undersökning visar att bara hälften av alla föräldrar gör det.

Morgonens nyheter

Här är morgonens nyheter i korthet.

Polisen i Göteborg rapporterar om uppdatering

"Den anmälda försvunna kvinnan från ett äldreboende i Majorna är anträffad.", skriver polisen på sin hemsida.