Tolv modeller döms till fängelse – för att ha lagt ut bilder på Instagram

Instagram-modellerna har dömts till fängelse i upp till sex år efter att landets regering beslutat att de inte "är passande".


Tolv personer har nyligen dömts till fängelse i upp till sex år. Anledningen? De har delat bilder på Instagram som anses vara "ej islamska", skriver Mashable.

Instagram

I Iran får Instagram-modeller betala ett högt pris för att enbart ta en enkel selfie. Just nu håller Irans regering på med en insats som kallas "Spider II". En insats som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Minst 170 personer, som jobbar med allt från make up till att vara modeller, har gripits sedan insatsen startade i Mars, enligt nyhetsbyrån AP. Det är särskilt på Instagram som insatsgruppen har en extrem överblick.

Nu dömdes som sagt åtta kvinnor och fyra män till mellan fem månaders fängelse till sex år, skriver Mashable. Efter att de avtjänat sitt straff kan de inte lämna landet på två år och kan återgå till sina jobb. Vilka personer som gripits framkommer inte.

Instagram

Tidigare har populära och trendiga Instagram-modeller och framträtt inför domstol. En som tidigare greps var modellen Elham Arab som hade tagit bilder utan en hijab. Nu tar hon fortfarande bilder, men alltid med en hijab på sig.

Twitter

Hon menade i rätten att personer som jobbar med mode straffas mycket hårdare.

I januari greps ett extremt populärt modellpar som heter Elnaz Golrokh och Hamid Fadaei. När de friades valde de att fly till Dubai i Förenade Arabemiraten.

Instagram. Hamid har flytt till Förenade Arabemiraten.

Instagram. Tillsammans med sin flickvän Elnaz.

I Iran är Facebook, Twitter och YouTube inte tillåtna och blockerade. Därför är Instagram extremt populärt. En kampanj pågår just nu i Iran under namnet "My Stealthy Freedom" som vill att kvinnor ska få välja själv om de vill ha på sig sin hijab.

Läs också om en kvinna som straffades med piskrapp eftersom hon hade en kjol på sig – eller läs om kvinnofientliga lagar som finns runt om i världen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.