Instabila byråer från Ikea har orsakat totalt sju dödsfall sedan 1989.
1 av 2
Instabila byråer från Ikea har orsakat totalt sju dödsfall sedan 1989. - Foto: Facebook/TT/Twitter
Fem av dessa barn har dött på grund av just byrån Malm.
2 av 2
Fem av dessa barn har dött på grund av just byrån Malm. - Foto: IKEA

Deras barn dödades av Ikea-byrå – nu får de 460 miljoner i skadestånd

Totalt har fem barn dött i olyckor orsakade av den populära byrån Malm. Ikea ska ha försökt att hålla utredningen av dödsfallen hemlig.


Nyheter24 rapporterade tidigare i år om att Ikea har återkallat minst 27 miljoner av den populära byrån Malm i USA och Kanada.

Anledningen till återkallandet beror på att möbeln lätt kan tippa omkull och därmed skada barn. Instabila byråer från Ikea har orsakat totalt sju dödsfall sedan 1989. Fem av dessa barn har dött på grund av just byrån Malm.

Förra året inledde Ikea en stor internationell kampanj där de bad sina kunder att "säkra fast" byrån så att den inte ska kunna tippa över.

Bildkälla: Twitter

I en tidigare intervju för Nyheter24 med Jakob Holmström, Ikeas pressansvarige, underströk han att företaget aldrig kompromissar med säkerheten. Här i Sverige kan kunder få nya tippskydd utan kostnad.

Nu rapporterar The Inquirer att Ikea ska betala skadestånd till tre av de avlidna barnens föräldrar, motsvarande drygt 460 miljoner kronor.

– Vi önskar inte att någon ska behöva uppleva det vi har fått gå igenom. Det har varit en tragiskt och hjärtkrossande tid för oss och våra nära. Det finns inga pengar i världen som kan ersätta förlusten av vår fina lilla son, säger Janet McGee från Minnesota, USA, till The Philadelphia Inquirer.

Hennes son Ted var bara knappt två år när han dog efter att en Malmbyrå föll över honom i februari i år. Föräldrarna trodde att han låg och vilade och insåg inte förrän det var för sent att olyckan hade inträffat. Enligt föräldrarnas advokat Alan Feldman hörde de inte när byrån föll och inte heller något skrik från sonen Ted.

Ted McGee. Bildkälla: Facebook

När domstolen i Philadelphia begärde ut information om dödsolyckor som har orsakats av byrån tidigare ska Ikea först ha vägrat att dela med sig av dokumentationen, vilket skapade misstankar om att problemet med möbeln var mer omfattande.

Advokaten Daniel Mann menar att det var ett krav från familjernas sida att dokumenten inte skulle förstöras, så att informationen kan användas om fler olyckor skulle inträffa i framtiden.

Utöver skadeståndet på 153 miljoner vardera till de tre familjerna, så döms Ikea även att donera närmare 1,5 miljoner kronor till de tre barnsjukhusen som tog emot de nu avlidna barnen.

Tidigare har Ikea bland annat återkallat en lampa som kan ge elchocker, ett utklädningsplagg för barn som kunde orsaka strypning och barngrinden Patrull som oväntat kan öppnas och har orsakat olycksfall.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att folk nyligen rasade över att Ikea hade skyltat med en "Hitler-tavla" i ett av sina varuhus.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du tippskydd på dina möbler?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

1 timme sedan
En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.