I Danmark har de en del lustiga saker för sig.
1 av 2
I Danmark har de en del lustiga saker för sig. - Foto: Imgur/TT
Och traditionen har faktiskt rötter ända tillbaka till 1500-talet.
2 av 2
Och traditionen har faktiskt rötter ända tillbaka till 1500-talet. - Foto: TT

Därför kastar danskar kanel på varandra på 25-årsdagen – om du är ogift

Det finns en hel del märkliga traditioner i vårt kära grannland, bland annat att kasta kanel på varandra när någon fyller 25.


Vi kanske tycker att danskarna håller på med en hel del märkliga saker där på andra sidan Öresund. Så som att dricka öl till lunchen, ha massvis med pålägg på väldigt små brödbitar och pratar som att de har gröt i munnen.

Men det är inte det enda de gör som kanske får oss stela svenskar att lyfta lite på ögonbrynet. De har nämligen en väldigt märklig tradition när personer fyller 25 och 30 – och fortfarande är ogifta. Och den involverar två kryddor, skriver Telegraph.

När du fyller 25 år kastar dina vänner kanel på dig, och när du fyller 30 så uppgraderas det till att bli peppar istället för kanel. Att få krydda kastad på sig kanske inte låter så väldigt trevligt för de flesta, men tradition är ju tradition (lite som vår surströmming).

Traditionen härstammar faktiskt från 1500-talet. De danska kryddhandlarna var då så upptagna med att åka fram och tillbaka för att handla och sälja sina varor att de inte hann finna en partner eller gifta sig.

It is Danish tradition to pour cinnamon over a person at his/her 25th birthday if they havn't been married yet.

Detta gjorde att de började kallas för "pebersvends", alltså "papparkarlar" ungefär. För kvinnor blev det "pebermø" vilket ju då betyder "papparjungfru".

Sedan dess har unga danska singlar blivit påminda om risken att de kommer leva ensamma hela sina liv genom att få kryddor kastade på sig. Traditionen är dock inte lika vanligt förekommande över hela Danmark utan är vanligare i vissa regioner, skriver Telegraph.


Nyheter24 har tidigare skrivit om 7 fakta om påsken du måste veta och att forskare nu tänker kartlägga den vanligaste skrocken (som att gå på A-brunnar).

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du ogift?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Planerar du att dricka något i helgen? Då får du skynda dig till Systembolaget. En stor del av systembolagets drycker kan ta slut innan helgen.

Cloettas godis innehåller farliga ämnen – här är hela listan

Hundratals ton chokladgodis från tillverkaren Cloetta stoppades från försäljning under tisdagen. Anledningen? Det innehåller palmolja som förorenats med hälsofarliga ämnen. Här är hela listan på alla godissorter som påverkas.