Det kan bli gränskontroll mellan Sverige och Danmark, inte bara mellan Danmark och Sverige menar danska regeringen.
1 av 3
Det kan bli gränskontroll mellan Sverige och Danmark, inte bara mellan Danmark och Sverige menar danska regeringen. - Foto: TT
Inger Støjberg säger att regeringen överväger att införa gränskontroller.
2 av 3
Inger Støjberg säger att regeringen överväger att införa gränskontroller. - Foto: TT
Efter attacken i Stockholm i fredags.
3 av 3
Efter attacken i Stockholm i fredags. - Foto: TT

Danmark överväger gränskontroller mot Sverige efter attacken

Danska regeringen öppnar nu för att införa gränskontroller mot Sverige för första gången.


Attacken på Drottninggatan och att flera tusen asylsökande saknas oroar nu den danska regeringen som öppnar för att införa gränskontroller mot Sverige enligt högerpartiet Venster.

Det säger i alla fall Inger Støjberg Danmarks immigrations-, integrations- och bostadsminister.

"Det är klart att om utvecklingen i Sverige försämras, kommer inte regeringen att tveka att införa gränskontroller mot Sverige", säger Inger Støjberg i ett skriftligt svar till Jyllands-Posten skriver DN.

"Mot bakgrund av terroristattacken i Stockholm och de många utlänningar i Sverige, som sannolikt kommer att resa olagligt till Danmark, håller regeringen en särskilt öga på utvecklingen i Sverige", tillägger ministern till i sitt svar.

I dagsläget finns det inga gränskontroller för resenärer som reser från Sverige till Danmark, enbart från Danmark till Sverige sedan januari 2016. Det innebär att man inte behöver visa någon form av identitetshandlingar för att korsa gränsen om man kommer från Sverigesidan.

Dansk Folkeparti och danska Socialdemokraterna säger också att de känner djup oro över att tusentals saknade utlänningar kan resa fritt från Sverige till Danmark. De kräver därför att åtgärder ska vidtas från den danska regeringens håll så snart som möjligt, skriver DN.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.