100 undernärda barn funna på barnhem – flicka vägde 12 kilo

Hundra barn på gränsen till att dö av svält hittades på ett barnhem i Vitryssland. En 20-åring vägde så lite som 11 kilo.


Det var i huvudstaden Minsk i Vitryssland som socialtjänsten gjorde den fruktansvärda upptäckten. På ett barnhem i staden fanns hundra barn instängda, många av dem hade varit där i flera år, skriver The Guardian.

Barnen på hemmet var så undernärda att en 20-åring bara vägde 11,5 kilo och en annan så lite som 15. Nu har det startats en utredning för att utreda hur det kunde komma sig att barnen hamnade i ett sådant livshotande läge. Flera barnhemsägare har också avskedats.


Bildkälla: Faksimil Youtube

Företrädare för barnhemmen kontrar dock med att skylla barnens tillstånd på fysiska problem.

– De här barnen har aldrig gått. De är konstant sängliggande, de har inte muskler. Deras ben är tandpetare med hud utanpå, sade barnhemsföreståndaren Ella Borisova.

– Ett sådant barn kommer aldrig kunna stå eller gå utan en extremt näringsrik kost. Så, för vår instutition är det viktigaste att barnen är rena, torra, inte hungriga och får medicinsk hjälp i tid.

Skandalen avslöjades då en barnläkare bjöd in journalister att skriva om en fotbollsmatch som skulle hållas i syfte att samla in pengar till "enteral", en extremt koncentrerad form av näringstillskott som ofta ges med en tub direkt till magen.


Bildkälla: Faksimil Youtube

När bilderna på de utmärglade barnen publicerades i tidningen Imena blev det, med all rätt, ramaskri i Vitryssland. Flera av de som såg bilderna drog kopplingar till barnens utseende och utseendet hos förintelseöverlevare.

"Som om de vore i Buchenwalds koncentrationsläger", kommenterande en.

"Hur kan detta pågå mitt i Europa på 2000-talet att det inte finns ordentlig mat till sjuka barn?", skriver en annan.

Enligt utredningen finns det olika anledningar till situationen. För vissa barnhem saknades ekonomi för att ge barnen rätt näring, andra sade att barnen inte kunde äta vanlig mat utan att kräkas upp den.


Bildkälla: Faksimil Youtube

För att få pengar av staten för att kunna köpa den specialmat som många av barnen krävde behövde de undergå en grundlig medicinsk undersökning. Men det sjukhus som skulle gjort dessa ska enligt uppgifter inte ha gjort det korrekt.

På vissa av barnhemmen har det gjorts försök att få uppmärksamhet från myndigheter. På ett av dem försökte en barnläkare anordna en festival för att samla in pengar via sociala medier.

– Vi försökte anordna en festival, men ingen kom, berättar läkaren.


Bildkälla: Faksimil Youtube

Enligt Anna Gorchakova, ägare till ett barnhem, handlade situationen inte egentligen om ekonomi eller misslyckade försök, utan snarare den allmänna inställningen till svårt sjuka barn i Vitryssland.

– Någon ser efter dem och de får mat, men de behandlas som plantor, säger hon enligt The Guardian.

Du kan se en video från barnhemmet här under.


Nyheter24 har tidigare skrivit om den 4-årige pojken som hölls instängd på ett barnhem. I videon under kan du se när han får känna frisk luft för första gången i sitt liv.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.