Kärnkraftsolycka
Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl - Foto: TT/TT

20 bilder som visar varför vi aldrig får glömma Tjernobylkatastrofen

Klockan 20 över ett på natten den 26 april 1986 hände det fruktansvärda – kärnkraftsolyckan i Tjernobyl inträffade. Här är bilderna som visar varför vi inte får glömma.


Klockan 20 över ett på natten den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i Tjernobyls kärnkraftverk

Anledningen till olyckan var en kombination av den mänskliga faktorn och allvarliga fel i konstruktionen av kärnkraftverket. Under natten hade anställda utfört experiment och tester som ska ha varit den direkta orsaken.

30 personer dog direkt i explosionen, och fram till 2005 hade omkring 50 dött som en direkt följd av olyckan. Det är osäkert hur många som avlidit pågrund av indirekta följder av olyckan, allt från 1 000 till en miljon har nämnts som tänkbara siffror.

Bild: TT

Sovjet beslutade att evakuera alla som bodde inom en radie av tre mil från kraftverket. På några dagar flyttades hela 300 000 personer till andra städer. Idag är Tjeronobyl och andra platser i området spökstäder.

Även Sverige påverkades då radioaktivt avfall regnade in över landet. Flera tusen djur kastrerades av rädsla för att de skulle sprida vidare defekta gener.

Läs också om ett kärnkraftverk i Storbritannien som hade sådana säkerhetsbrister att det "kan bli värre än Tjernobyl".

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för kärnkraft?
Tack för din röst!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.