Global uppvärmning orsakade att det ovärderliga matförrådet på Svalbard översvämmades.
1 av 3
Global uppvärmning orsakade att det ovärderliga matförrådet på Svalbard översvämmades. - Foto: TT
Så här ser ingången, som översvämmades, till Global seed vault ut.
2 av 3
Så här ser ingången, som översvämmades, till Global seed vault ut. - Foto: TT
2016 var det varmaste året på 115 000 år.
3 av 3
2016 var det varmaste året på 115 000 år. - Foto: TT

Gömda valvet skulle säkra framtidens mat – nu har det översvämmats

På Svalbard ligger Global Seed Vault, som skulle säkra jordens mattillgångar. Nu har den översvämmats på grund av global uppvärmning.


Genom att bevara cirka 840 000 olika frön, ska Global seed vault på norska Svalbard säkra jordens tillgång till mat för all framtid. För att skydda anläggningen från naturkatastrofer och krig placerades den 125 meter in i urberget på Svalbard.

På grund av global uppvärmning har dock anläggningens säkerhet nu fullständigt komprometterats, och i fredags kunde The Guardian rapportera att byggnaden översvämmats.

Anläggningen är finansierad av den norska staten, och då den byggdes 2008 var tanken att omgärdande permafrost, det vill säga när vattnet i marken är frusen året om, skulle göra den ogenomtränglig.

Under vintern har med andra ord jorden blivit så pass varm att isen ändå smält, och tagit sig in i byggnaden. Lyckligtvis klarade sig alla dyrbara frön oskyddade, men händelsen är ett tydligt tecken på de katastrofala resultat global uppvärmning bär med sig.

– Vi hade inte kunnat föreställa oss att permafrosten inte skulle vara där, och att anläggningen skulle vara med om sådant extremt väder, säger Hege Njaa Aschim från Norges regering till The Guardian.

– Massvis med vatten kom in i ingången, som sedan frös till is. Det såg ut som en glaciär, fortsätter hon.

Nu har isen hackats ut, och frölagret är återigen i säkerhet med en högstatemperatur på minus 18 grader. Händelsen har dock väckt frågor kring huruvida anläggningen verkligen kan vara den livlina mänskligheten behöver om en katastrof skulle ske.

– Tanken var att den skulle fungera utan hjälp från människor, men nu är vi tvungna att bevaka lagret dygnet runt. Vi måste se till att minimera riskerna så att anläggningen återigen kan vara självstyrande, berättar Aschim.

2016 var det varmaste året på 115 000 år, och på ön i Svalbard där Global seed vault ligger var temperaturen sju grader högre än normalt i vintras, skriver The Guardian.

Se även Dicaprios kraftfulla tal för miljön som berört tiotusentals:


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bryr du dig om klimatet?
Tack för din röst!