En enda nysning kan tydligen ställa till det rejält.
1 av 2
En enda nysning kan tydligen ställa till det rejält. - Foto: Pixabay/GoFundMe
Pollensäsongen är helt klart en av de värsta bovarna när det kommer till överdrivet nysande och kliande näsa, hals och ögon.
2 av 2
Pollensäsongen är helt klart en av de värsta bovarna när det kommer till överdrivet nysande och kliande näsa, hals och ögon. - Foto: Pixabay

Monique nös så kraftigt att hon bröt nacken

Det är många som nyser extra mycket nu under pollensäsongen. Om du har riktig otur kan det gå såhär illa av en enda nysning.


Pollensäsongen är här och med den ett ändlöst nysande överallt.

Visste du att det faktiskt är väldigt viktigt att låta både nysningar, pruttar, kiss och bajs komma ut ordentligt?

En nysning som du försöker hålla inne kan faktiskt leda till något så allvarligt som en hjärnblödning, vilket du kan läsa om här.

Någon som vet allt om hur förödande en nysning kan vara, är tvåbarnsmamman Monique Jeffrey från Rose Bay i Australien.

Monique Jeffrey, hennes man Sam och deras två barn. Bildkälla: Privat

För sex år sedan låg hon på rygg i sängen och höll på med sin mobil, när hon plötsligt nös till kraftigt så att nacken for framåt.

Den snabba rörelsen gjorde att två av hennes ryggkotor kollapsade så illa att hennes käke föll rakt ner mot axeln.

Snart insåg Monique att hon inte kunde röra sig alls, så hon sms:ade desperat sin man som i sin tur skickade efter en ambulans.

På sjukhuset placerades hon i en ställning som fixerade hennes huvud, så att hennes nackmuskler fick läka i 14 veckors tid.

Bildkälla: Privat

Tack och lov återställdes hennes nacke helt. Men tyvärr slutade inte eländet där.

För tre veckor sedan sabbade hon nacken igen, vilket hon berättar om i en intervju med News.com.au:

– Jag var på jobbet och hade ganska stel nacke. Det var inte så illa, utan bara lite ömt. Jag skämtade lite med mina kollegor, som alltid brukar dra ganska grova skämt om hur det egentligen kunde ha gått till när jag bröt nacken. Så jag kastade mitt huvud bakåt och då hände det igen, säger Monique Jeffrey.

Skadan blev inte så omfattande som den som inträffade 2011. Men hennes käke hade hoppat ur led och fastnat i ett högervridet tillstånd, så det var bara för hennes kollegor att ringa efter ambulans. Igen.

Nu måste Monique ha sitt huvud i den fixerande ställningen igen under ett antal veckor. Sen väntar flera månader av rehabilitering och fysioterapi för att hon ska återfå styrkan i nackmusklerna. Om det vill sig riktigt illa så kan hon behöva genomgå en operation i nackkotorna för att förhindra fler kollapser.

Nu har Moniques syster ordnat en crowdfunding-sida för att få hjälp av allmänheten med att täcka Moniques sjukhuskostnader.

Bildkälla: Privat

– Det är inte livshotande, det kommer bli bra tillslut. Men det suger. Det enda jag kan göra nu är att skratta åt eländet, säger Monique Jeffrey till News.com.au.

Har du undrat varför folk egentligen säger "prosit" när någon nyser? Här kan du äntligen få svaret på den frågan. Du har säkert märkt att många nyser när de tittar in i solen – det finns det också en förklaring till.

Att nysa är ju helt naturligt – till och med allas vår Queen B, Beyoncé, kände hur det tryckte på i den mest oväntade situationen:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du pollenallergi?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.