Danskarna är lyckligast i världen

Ny rapport avslöjar världens lyckligaste länder. Och Sveriges grannar toppar listan.


Var i världen är medborgarna lyckligast?

Enligt den ansedda organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) är det danskarna som har det mest dejligt. Även andra länder i norra Europa hamnar högt upp.

Undersökningen är baserad på den subjektiva formen av lycka. Den centrala frågan som ställdes var:

Domineras ditt liv av positiva eller negativa upplevelser och känslor?

Och enligt analysen av svar från 140 länder världen över är det länder med låg arbetslöshet och korta arbetsveckor som har receptet på lycka.

Rapporten drar slutsatsten att rika länder inte nödvändigtvis genererar lycka. I stället är det sociala band, familj och mycket kontakter med andra människor som gör dig lycklig.

Danmark, Finland och Holland toppade listan. Utanför Europa hamnade Nya Zeeland och Kanada högst. USA kom inte med bland topp tio.

Äktheten kan dock betvivlas. Att Finland hamnar på en andra plats kan tyckas konstigt eftersom finnarna också ligger högt upp på listan bland dem som begår mest självmord i hela världen.

Peter Wahlbeck om den glada dansken:

Glad dansk hiphop:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Polisen i Falkenberg rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.