- Foto: Maja Suslin/Scanpix

Kaffe kan minska risken för prostatacancer

Högkonsumenter av kaffe har 60 procent lägre risk att få aggressiva tumörer, visar en studie.


Det är på ansedda Harvard Medical School som forskare upptäckt att kaffe påverkar könshormon och hur kroppen bryter ner socker, två faktorer som kopplats till prostatacancer.

– Väldigt få livsstilsfaktorer har kunnat kopplas till risken att få prostatacancer, särskilt aggressiva varianter, så det är väldigt spännande om den här kopplingen går att styrka i fler studier, säger doktor Kathryn  Wilson som gjort studien till BBC.

Vilken av ingredienserna i kaffe som minskar cancerrisken vet forskarna inte, men att kaffe innehåller nyttiga mineraler och antioxidanter är känt sedan tidigare.

Forskarna har dokumenterat 50 000 mäns kaffekonsumtion var fjärde år från 1986 till 2006.

Trots studiens omfattning vill inte Helen  Rippon vid ideella prostatacancerföreningen (The Prostate Cancer Charity) rekommendera män att öka sin kaffekonsumtion.

– Vi skulle inte rekommendera att män skaffar sig kaffedrickarvanor bara baserat på den här studien, säger hon till BBC.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.