Bildt vill inte ta ställning mot Khadaffi

Sveriges utrikesminister drar sig för att ta avstånd från diktatorn.


När revolutionen i arabvärlden nu nått Libyen och krypskyttar, legosoldater och stridsflyg dödat hundratals demonstranter i flera dagar drar sig Bildt ändå för att ställa sig på det libyska folket sida.

- Det handlar inte om att stödja den ena eller den andra. Det handlar om att försöka få stabilitet och rimlig utveckling, säger utrikesminister Bildt till Sveriges Radios Ekot.

Det ljumma uttalandet har väckt ett svenskt raseri mot Bildt på mikrobloggtjänsten twitter där folk nu kräver hans avgång och antyder att hans ovilja att ta ställning har med hans oljeintressen i regionen att göra.

På just twitter går Bildt själv dock lite längre och skriver att massakern är "completely unacceptable".

Det är dock inte första gången Bildt är extra försiktig i sina ställningstaganden om revolutionerna i arabvärlden.

När folket gjorde uppror i Tunisien skrev Nyheter24 om den svenska vapenexporten till landet. Frågorna som ställdes till utrikesminister Carl Bildt om Amnestys påstående att svenska vapen användes mot demonstranterna fick dock aldrig svar.

När folket gjorde revolution i Egypten drog sig Bildt för att kritisera diktatorn Hosni Mubarak och krävde hans avgång egentligen först efter att han redan avgått.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.