1 av 5
- Foto: NTV Japan
2 av 5
- Foto: Kazuki Wakasugi/AP/Scanpix
3 av 5
- Foto: AP/Scanpix
4 av 5
- Foto: Tokyo Electric Power Co./AP/SCANPIX
5 av 5
- Foto: Kyodo News/AP/SCANPIX

Katastrofen nära - härdsmälta trolig

Risken för en härdsmälta i Fukushima 1 kommer rycker allt närmre. Bränslestavarna exponerades helt i samtliga reaktorer efter det att pumpen slutat fungera.


FUKUSHIMA. Kärnkraftskatastrofen efter jordbävningen rycker allt närmre. Under måndagskvällen talade japanska källor för första gången om att en härdsmälta i Fukushima 1 är nära förestående.

Bränslestavarna ska vara helt exponerade i verkets tre reaktorer. Nu arbetar de under förutsättningen att en partiell härdsmälta redan inträffat.

– Jag utesluter inte att en härdsmälta inträffar i samtliga reaktorer, sa kabinettsekreterare Yukio Edano uppger CNN.

Tidigt på måndagen uppgavs att läget var under kontroll men pumpen som kyler ner reaktorerna med havsvatten slutade under eftermiddagen att fungera.

Radioaktiv läcka

Natten till måndag inträffade en vätgasexplosion i reaktor 3. Enligt de första uppgifterna ska ingen radioaktivitet läckt ut men amerikanska soldater, stationerade på hangarfartyget USS Ronald Reagan som låg ute till havs, 16 mil från kusten, utsattes för strålning.

17 helikopterbesättningsmän på fartyget fick saneras med tvål och vatten. Enligt Huffington Post ska soldaterna utsatts för motsvarande en månads normaldos på en timme.

Här exploderar Fukushima 1

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högre vinst för Evolution

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Stålkoncernen SSAB vinst faller tydligt. Under första kvartalet landade rörelsevinsten på 3 157 miljoner kronor, ner från 4 733 miljoner kronor samma period i fjol.

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Polisen i Skövde rapporterar om trafikolycka

"På Skövdevägen vid Skultorp är det en bilist som blir påkörd bakifrån av en annan bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.