Kevorkian på filmpremiären av "You don't know Jack", 2010.
1 av 3
Kevorkian på filmpremiären av "You don't know Jack", 2010. - Foto: Evan Agostini/Scanpix
Kevorkian hos advokaten, 1990.
2 av 3
Kevorkian hos advokaten, 1990. - Foto: Ap/Scanpix
Kevorkian med sin självmordsmaskin, 1991.
3 av 3
Kevorkian med sin självmordsmaskin, 1991. - Foto: Richard Sheinwald/Scanpix

Dödsdoktorn är död

Patologen Jack Kevorkian stred för rätten att dö med värdighet. På fredagen dog han själv efter en kort tids sjukdom.


Eutanasi

Eutanasi betyder dödshjälp och innebär att man på medicinsk väg bidrar till en persons död. Passiv dödshjälp innebär att man inte fortsätter med behandling vid exempevis koma eller en dödlig sjukdom på patientens begäran. Detta praktiseras i de flesta västländer. Aktiv dödshjälp innbär att påskynda en persons död, genom en dödlig dos morfin för att lindra plågorna från dödlig eller obotlig sjukdom.

MICHIGAN. Jacob "Jack" Kevorkian, 83, dog under fredagen av njur- och hjärtstillestånd. Kevorkian var främst känd som dödshjälpsaktivist, och uppges ha hjälpt minst 130 patienter att dö, (se faktaruta). Han var en medial sprängladdning som aktivt pläderade för människans rätt till aktiv dödshjälp och gavs smeknamnet "Dr. Death" (Doktor död). Kevorkians advokater har uppgett att han led av diabetes och hepatit C.

1999 dömdes Kevorkian till 10-25 års fängelsestraff efter att ha videofilmat när han hjälper en ALS-patient att dö. Kevorkian uppmanade samtidigt åklagare att åtala honom. Han släpptes 2007 efter åtta år på villkoret att han inte skulle ge tips eller självmordshjälp till fler patienter.

Ambulerande dödshjälp

Kevorkian började skriva medicinska artiklar om dödshjälpens etik i tysk läkarpress på åttiotalet och utförde sitt första assisterade självmord 1990 på Janet Adkins som led av Alzheimer. Kevorkian använde sin egentillverkade "självmordsmaskin" för att injicera en dödlig drogcoctail i patienten. Kevorkian körde sedan runt med maskinen i sin bil och besökte olika patienter i behov av hans maskin.

Al Pacino och filmsuccé

2008 kandiderade Kevorkian till amerikanska kongressen som oberoende kandidat men skrapade endast ihop 2,7 procent i Detroit. Fenomenet Kevorkian blev film - "You Don't Know Jack" - i fjol med Al Pacino i rollen som Jack Kevorkian. Pacino fick en Emmy och en Golden Globe för sin insats. I sitt tacktal sa Pacino att "det var ett nöje att försöka porträttera någon så briljant och intressant och unik som Kevorkian."

Kevorkian sa till AP att han själv inte trodde att filmens framgång skulle inspirera fler dödshjälpsaktivister:

– Det finns inget mer att diskutera. Det har diskuterats till döds. Det finns inget mer att säga om det. Det är en etiskt legitim medicinsk praktik, precis som det var i antikens Rom och Grekland, skriver Msnbc.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.