- Foto: Anonymous

Hackerplanerna mot facebook - "ett stort missförstånd"

Urpsrungsplanen var att lansera ett integritetsskyddat facebookalternativ - inte att "döda" facebook.


Facebook för svårt mål?

Dan RowinskiReadWriteWeb menar att även om Anonymous skulle vilja attackera facebook kan det bli för svårt. Deras vanliga metod, DDoS-attacker, skulle inte påverka facebook nämnvärt:

"A DDoS attack would not work on Facebook. It is too large, too sophisticated and handles so much data already that there is little that a DDoS would accomplish. Maybe the service would be slow for a couple hours. Yet, even if Facebook did go down for a while from a DDoS, that is certainly not the "destruction" of the platform." skriver Rowinski.

Den senaste tiden har Nyheter24 och många andra medier rapporterat om löst sammansatta hackergruppen Anonymous planer på att döda facebook genom ett antal attacker med början den 5 november.

Facebook har själva sagt att de tar hackerhotet på största allvar.

Men nu kommer det fram att det hela kan röra sig om något som bäst beskrivs som ett mycket stort missförstånd. Planerna har aldrig varit att förstöra facebook - i stället var syftet att uppmärksamma de säkerhetsbrister som finns inom facebook och att lyfta fram hur omfattande den information facebook lagrar om sina medlemmar är. Man hoppades då att facebookanvändare skulle radera sina konton i protest.

Dessutom fanns planer på att i en andra fas lansera ett gratis, intergritetssäkert Anonymous-alternativ till facebook.

Men i juli slopades planerna då de mest engagerade tröttnat på projektet. Misstaget man gjorde var dock att inte rensa upp efter sig, berättar Gawker.

I det gemensamma dokument man lämnade efter sig raderades det mest, förutom en diffus rad om att facebook "aldrig ska glömma 5 november". Därefter gjorde någon utanför projektet på eget bevåg den video som cirkulerat med 5 november-hotet mot facebook.

- Alltihopa är en total katastrof och jag känner mig ansvarig, kan nån reda ut den här skiten? skriver Speakeasy som är den Anonymous-hackare om nu berättar om missförståndet.

Han fortsätter:

- En attack mot facebook vore löjlig. Även om den lyckades har facebook en stor mängd användare och vi vill hjälpa folk - inte skada dem.

Se videon som sprids som ett hot mot facebook:

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.