1 av 4
- Foto: Anonymous
En man försöker klänga sig fast på tåget under tidigare protester mot BART.
2 av 4
En man försöker klänga sig fast på tåget under tidigare protester mot BART. - Foto: Eric Risberg / AP
3 av 4
- Foto: Faksimil från Twitter
4 av 4
- Foto: Faksimil från Twitter

Blockerade telefoner för att stoppa protester - hotas av Anonymous

Ett tågföretag i Kalifornien stoppade mobiltelefontrafiken för att kväsa protester efter en dödskjutning. Nu riskerar de hämnd från hackernätverket Anonymous.


Har varit i blåsväder förut

Efter att en man skjutits ihjäl den tredje juli av BART:s poliser har protesterna mot företaget ökat. Redan 2009 var de i blåsväder efter att en vit polisman tacklat ned en obeväpnad svart man och sedan skjutit honom i ryggen så att han avled.

På fredagen planerades ytterligare en demonstration där man skulle försöka störa trafiken vid flera tågstationer och organisatörerna skrev att det hela skulle planeras genom telefonkontakt. BART begärde då att mobiltjänsterna tillfälligt skulle stängas av vid de berörda stationerna. Enligt företaget stängdes tjänsterna av i tre timmar.

Källa: Al Jazeera.

SAN FRANSISCO. Järnvägsföretaget BART (Bay Area Rapid Transit) är i rejält blåsväder i USA. Detta efter att de försökt kväsa protester genom att hacka sig in i och blockera mobiltelefoner. Protesterna kom efter att en man skjutits ihjäl av företagets anställda poliser, uppger Al Jazeera.

Det dröjde inte länge innan det löst sammansatta hackernätverket Anonymous på olika bloggar och hemsidor uppmanade till aktioner och demonstrationer mot företaget. Flera jämför företagets agerande med olika förtryckarregimer, till exempel ex-diktatorn Hosni Mubaraks Egypten. Twitterinlägg om händelsen har taggats med #muBARTek för att ytterligare visa på likheterna.

Anonymous: Demonstration på måndag

På det nystartade twitterkontot @OpBart skickades meddelandet "EXPECT US" på lördagsmorgonen. I ett meddelande från Anonymous på bloggen YourAnonNews uppmanas befolkningen i San Fransisco att protestera på måndag.

"Anslut er till oss på måndagen den 15 augusti klockan 17 för en fredlig demonstration vid Civic Center-stationen för att visa solidaritet och för att stå upp för era och andra medborgares rättigheter. Vi kommer att ha på oss "blod"-fläckade tröjor till minne av det blod som finns på BART-polisernas händer", står det i inlägget.

På ett annat twitterkonto, AnonyOps står det så här.

"Efter BART:s bravader, verkar det möjligt att USA är en stor protest från den typ av informationsförtryck vi ser i Kina".

Inlägget har blivit re-tweetat av bland andra Piratpartiets förre partiledare Rick Falkvinge.

/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Polisen i Härnösand rapporterar om brand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.