Indiens andlige ledare Mahatma Gandhi. Är han inte lite lik Anna Hazare?
1 av 5
Indiens andlige ledare Mahatma Gandhi. Är han inte lite lik Anna Hazare? - Foto: Arkiv
Folket är trötta på korruptionen.
2 av 5
Folket är trötta på korruptionen. - Foto: Srikumar Hariharan/Ap/Scanpix
Det indiska folket bär masker med Anna Hazares ansikte.
3 av 5
Det indiska folket bär masker med Anna Hazares ansikte. - Foto: Biswaranjan Rout/Ap/Scanpix
Anna Hazare, till höger i bild, fängslades under två dagar av polisen men släpttes fri då han inte gjort något olagligt.
4 av 5
Anna Hazare, till höger i bild, fängslades under två dagar av polisen men släpttes fri då han inte gjort något olagligt. - Foto: Ap
Tusentals personer står bakom Nya "Gandhi".
5 av 5
Tusentals personer står bakom Nya "Gandhi". - Foto: Manish Swarup/Ap/Scanpix

"Nye Gandhi" hungerstrejkar mot korruptionen

Anna Hazare satt i fängelse i två dagar innan han kom överens med polisen om en begränsad, 15 dagar lång, hungerstrejk.


Den andlige ledaren

Mahatma Gandhi föddes i Porbandar i delstaten Gujrat den 2 oktober 1869 och dog den 31 januari 194. Han var indisk politiker och andlig ledare.

Han är känd för att han verkade för icke-våld och för sitt sätt att uttrycka sig. Här är några visdomsord:

"De svage kan aldrig förlåta. Förlåtelse är den starkes attribut."

"Icke-våld är den starkes vapen"

"De som vet hur man tänker behöver inga lärare"

NEW DELHI. Han kallas redan för "den nye Gandhi".

Anna Hazare som protesterar mot korruptionen i världens näst folkrikaste land, Indien, fängslades för några dagar sedan av polis. I två dagar satt han inlåst samtidigt som det hölls hårda förhandlingar om hur och var han får hungerstrejka. Men när polisen insåg att de inte längre kunde hålla honom fängslad gav de med sig och på fredag påbörjar han en 15 dagar lång hungerstrejk. På Indisk-Svenska föreningen drar man sig inte för att kalla Hazare för den nye Gandhi.

– Självklart är han det. Jag ser på honom som den andra Mahatma (Gandhi red. anm.) som Indien behöver och som Indien har glömt, säger Srikumar Hariharan, ordförande för Indisk-Svenska Föreningen, till Nyheter24.

Och Srikumar Hariharan håller med Anna Hazare om att förslaget om nya antikorruptionslagar är otillräckligt och planerar nu en egen demonstration i Sverige.

I Indien är det först och främst studenter och intellektuella som stödjer "den nye Gandhi". Men de blir fler och fler och tusentals personer planerar nu att sluta vid hungerstrejken på fredagen, skriver The Times of India.

– Indien är kanske en av de mest korrumperande demokratierna och det håller på att dräpa landet. Vi måste göra slut på det nu. Det är en stor fara att de här korrumperade politikerna ska förinta demokratin, säger Srikumar Hariharan.

Men alla är inte lika glada i den hungerstrejkande medborgaren. När Nyheter24 ringer den Indiska ambassaden i Stockholm för att be om en kommentar säger de bestämt nej.

– Vi har inga nyheter om det här. Vi har inget att säga, säger en man som arbetar på ambassaden, innan han slänger på luren, till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

1 timme sedan
Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?