1 av 3
- Foto: Faksimil från SVT / New Renaissance
Mohammed Habib Al-Muqdad vittnar i videon om hur han torterats dagligen.
2 av 3
Mohammed Habib Al-Muqdad vittnar i videon om hur han torterats dagligen. - Foto: Faksimil från SVT / New Renaissance
Den svenske medborgaren (en av männen till vänster i bild) håller tal.
3 av 3
Den svenske medborgaren (en av männen till vänster i bild) håller tal. - Foto: Hasan Jamali /AP

Trots tortyren av Bahrainsvensken - UD står handfallna

Människorättsorganisationer har länge rapporterat om tortyr i Bahrain. Men först nu ska Sverige titta närmare på behandlingen av svenska fångar i landet.


Minoriteten styr - oppositionen förtrycks

Stora religiösa motsättningar råder i önationen där en minoritet sunnimuslimer styr och där protester från oppositionella shiamuslimer (såsom Mohammed Habib Al-Muqdad) slås ned hårt.

Landet styrs av kung Hamad ibn Isa al-Khalifah vars släkt har styrt landet sedan 1700-talet.

Under sommaren har människorättsorganisationer såsom Bahrain Youth Society for Human Rights, BYSHR, rapporterat om flera fall av tortyr och andra övergrepp.

Bland annat har skadade demonstranter vittnat om hur sjukhuset de vårdades på efter hand blev ett fängelse sedan nationalgardet tagit över lokalerna. Samma organisation skrev i ett nyhetsbrev den 31 augusti att en 14-årig pojke avlidit sedan han direkt beskjutits med tårgas under en demonstration.

Just nu pågår flera hungerstrejker bland oppsitionella i de bahrainska fängelserna som en protest mot bristen på mänskliga rättigheter i landet.

Den senaste tiden har flera läkare och sjuksköterskor dömts för att de ska ha stött de regimkritiska protesterna genom att vårda skadade demonstranter. FN och flera människorättsorganisationer har kraftigt kritiserat domarna, som för det mesta handlat om 5-15 års fängelsestraff.

MANAMA. Rapporteringen om tortyr i Bahrain har varit frekvent under året. På tisdagen publicerades dessutom ett videoklipp från organisationen New RenaissanceSVT Debatt. I klippet syns den svenske medborgaren Mohammed Habib Al-Muqdad, som sitter fängslad i landet. Han visar upp skador på sin kropp och vittnar om tortyr i fängelset.

Svensk ambassadpersonal i Abu Dhabi har träffat Al-Muqdad vid två tillfällen, ett den 19 juli och ett den 6 september, utan att misstänka något.

– Han sade att han behandlades väl och korrekt, att han mådde bra. Vi hade ingen anledning att tro något annat, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi har inte haft några uppgifter om tortyr tidigare. Om han nu uppger något annat är det klart att det är något de får kolla upp på ambassaden. Videoklippet är oroande.

Har överklagat livstidsstraffet

Mohammed Habib Al-Muqdad, som Nyheter24 tidigare rapporterat om, avtjänar för närvarande ett livstidsstraff (maxstraffet i Bahrain är 25 år men benämns som livstid). Enligt diktaturens anklagelser ska han ha "organiserat och styrt en terroristgrupp för att störta landets kungliga styre och förändra konstitutionen".

Straffet har överklagats och fallet ska tas upp igen den 28 september.

Flera rapporter om tortyr

Den arabiska våren svepte ett tag igenom även den lilla önationen i den persiska viken, något som till exempel stoppade ett planerat Formel 1-lopp. Men den senaste tiden har regimen fortsatt slå hårt mot protester och flera rapporter om tortyr har kommit från både nationella och internationella människorättsorganisationer.

"Jag förväntar mig mer från Sverige"

På onsdagen kräver den avgående EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (V) att den "tysta diplomatin" får ett slut och det motsatta - uppmärksamhet - krävs i al-Muqdads fall.

"Jag förväntar mig mer från Sveriges sida när en svensk medborgare utsätts för brutala övergrepp i ett annat land", skriver hon på SVT Debatt.

Är det aktuellt nu att börja samarbeta med det internationella samfundet för att hjälpa svenskarna?

– Inte vad jag vet just nu, säger Lina Duvhammar på UD:s presstjänst.

Ytterligare en person med svensk koppling sitter fängslad i Bahrain, Khalil Al-Halwaji. Han har permanent uppehållstillstånd i Sverige och får samma skydd som en svensk medborgare enligt UD.

/
/
/
/
/
/
UD
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.