1 av 4
- Foto: Hasan Jamali / AP
Svenske medborgaren Mohammed Habib Al-Muqdad, när han i februari en kort tid var frisläppt.
2 av 4
Svenske medborgaren Mohammed Habib Al-Muqdad, när han i februari en kort tid var frisläppt. - Foto: Hasan Jamali / AP
Slagorden al-Muqdad skrek under protesterna - som senare fick det att rinna över för prins Nasser.
3 av 4
Slagorden al-Muqdad skrek under protesterna - som senare fick det att rinna över för prins Nasser. - Foto: Hasan Jamali / AP
Kung Hamad bin Isa Al-Khalifa.
4 av 4
Kung Hamad bin Isa Al-Khalifa. - Foto: AP

Prinsen av Bahrain torterade fängslade svensken

Den fängslade svensken vittnar om hur Bahrains kungafamilj deltagit i tortyren i landets fängelser.


Minoriteten styr - oppositionen förtrycks

Stora religiösa motsättningar råder i önationen där en minoritet sunnimuslimer styr och där protester från oppositionella shiamuslimer (såsom Mohammed Habib Al-Muqdad) slås ned hårt.

Landet styrs av kung Hamad ibn Isa al-Khalifah vars släkt har styrt landet sedan 1700-talet.

Under sommaren har människorättsorganisationer såsom Bahrain Youth Society for Human Rights, BYSHR, rapporterat om flera fall av tortyr och andra övergrepp.

Bland annat har skadade demonstranter vittnat om hur sjukhuset de vårdades på efter hand blev ett fängelse sedan nationalgardet tagit över lokalerna. Samma organisation skrev i ett nyhetsbrev den 31 augusti att en 14-årig pojke avlidit sedan han direkt beskjutits med tårgas under en demonstration.

Just nu pågår flera hungerstrejker bland oppsitionella i de bahrainska fängelserna som en protest mot bristen på mänskliga rättigheter i landet.

Den senaste tiden har flera läkare och sjuksköterskor dömts för att de ska ha stött de regimkritiska protesterna genom att vårda skadade demonstranter. FN och flera människorättsorganisationer har kraftigt kritiserat domarna, som för det mesta handlat om 5-15 års fängelsestraff.

MANAMA. Den religiösa ledaren tillika svenske medborgaren Mohammed Habib Al-Muqdad sitter fängslad i Bahrain efter att ha deltagit i protester mot regimen. Han har tidigare vittnat om hur han blivit torterad i fängelset.

Nu visar det sig att en av de som deltog i tortyren ska ha varit Nasser bin Hamad Al-Khalifa, en av den bahrainske kungens söner.

"Vet du vem jag är? Jag är prins Nasser bin Hamad Al-Khalifa"

När Al-Muqdad satt fängslad i ett underjordiskt fängelse ska de vakter som fanns runtomkring honom plötsligt tystnat. Han hörde hur de viskade "ers majestät". Sedan frågade någon svensken: "vet du vem jag är?". När han svarade "nej" togs hans ögonbindel bort.

– Jag är prins Nasser bin Hamad Al-Khalifa. När du protesterade utanför vårt slott i Safriya var det bara en mur som separerade oss från varandra, sade prinsen enligt Al-Muqdads egen berättelse.

Efter det frågade Al-Khalifa vilka ramsor Al-Muqdad skrikit den där dagen. När han svarade "Down down Hamad" slog prinsen till honom så hårt att han föll till marken innan vakterna tillskyndade och hjälpte till att slå.

Medicinska rapporter bekräftar skadorna

Det här är vad Mohammed Habib Al-Muqdad berättat för Bahrain Center of Human Rights. Det finns inga uppgifter som bekräftar att just prins Nasser varit med och torterat svensken.

Nyheter24 har dock tagit del av medicinska rapporter från rättsläkare som bekräftar att Al-Muqdad fått skador orsakade av trubbigt våld under tiden han suttit fängslad. Han har tidigare i ett videoklipp vittnat om tortyr och visat upp skador på sin kropp.

"Prinsarna måste kallas in till förhör"

Det är dock inte bara prins Nasser som anklagas för att ha deltagit i tortyren av fångar i Bahrain. Bahrain Center of Human Rights, BCHR, har också fått rapporter om att människor slagits eller torterats av hans bror Khaled samt tre andra medlemmar ur kungafamiljen som har högt uppsatta positioner i det bahrainska samhället.

Kung Hamad bin Isa Al-Khalifa utlyste tidigare i år en "oberoende utredning" för att ta reda på vad som egentligen hänt vad gäller tortyren.

– Om utredningen ska vara transparent och trovärdig måste också kungens två söner, som påstås ha deltagit i tortyren, kallas till förhör, säger Sayed Mohamed, verksam i BCHR, till Nyheter24.

Mohammed Habib al-Muqdad hungerstrejkar just nu i fängelset tillsammans med många andra som en protest mot gripandet av kvinnliga demonstranter.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!