De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälldes för terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien.
De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälldes för terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien. - Foto: SCANPIX

Schibbye och Perssons dom: Elva års fängelse

Martin Schibbye och Johan Persson får elva års fängelse. Beskedet kom på tisdagsmorgonen.


Greps i Ogaden

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

På onsdagen den 21 december dömdes svenskarna på samtliga åtalspunkter (både stöd till terrorism och illegal inresa i landet). Påföljden meddelades den 27 december och straffet fastställdes till 11 års fängelse.

De båda journalisterna är dömda för stöd till terrorism och för illegal inresa i landet. Både Persson och Schibbye har erkänt att de tagit sig in i landet illegalt men förnekar kategoriskt alla andra anklagelser.

När Nyheter24 når Martin Schibbyes syster Greta Rydermark Schibbye på tisdagsmorgonen ser hon ändå det positiva i att det är första gången ett besked inte blir värsta tänkbara.

- Det kan vara en positiv signal att de döms till det minsta straffet. Men elva år är på tok för mycket oavsett, säger hon till Nyheter24.

Har ni hört något från UD efter domen?

- Nej, inte än,  men det är ett möte inplanerat i nästa vecka för att diskutera och analysera.

Att de två journalisterna, på plats för att skriva ett reportage om bland annat Lundin Petroleums aktivitet i landet, ansågs skyldiga konstaterades den 21 december då en fällande dom kom. Beskedet på tisdagen rör enbart straffets längd.

Greta Rydermark Schibbye menar att domen är politisk.

- De har inte fått en rättssäker prövning i första instans och då man kan se det som en politisk dom och det kräver kanske en politisk lösning, säger hon och fortsätter:

- Här i Sverige hade man ju direkt överklagat om man är oskyldigt dömd men det här är Etiopien och det är ju det Martin och Johan sitter och funderar på just nu - om man ska överklaga eller ansöka om benådning.

På UD är man i nuläget fåordig men presschefen Anders Jörle konstaterar att straffet "oroar".

Vilket är nästa steg från UD:s sida?

- Det är inget jag kan uttala mig om.

Anser du att det är en politisk dom?

- Jag vill inte göra en sån kommentar, nej. Men det är en dom som bygger på en annan logik än den vi har. Vi har hela tiden ansett att de är där på ett journalistiskt uppdrag.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) har gång på gång anklagats för att ha en problematisk position då han inte bara är ytterst ansvarig för att hjälpa Persson och Schibbye utan också är en central aktör i den granskning de två journalisterna var i Etiopien för att göra.

Men Bildt själv menar att det inte finns några problem.

- Det är inte relevant i sammanhanget, sa han tidigare till Nyheter24 när han fick frågan om det finns ett problem med att så många undrar om utrikesministern kan ha påverkats av sin bakgrund i Lundin Petroleum.

Nyhetsbyrån TT har fått beskedet att varken statsminister Fredrik Reinfeldt eller utrikesminister Carl Bildt vill kommentera dagens besked.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.