Trots våldet i Syrien fortsätter Migrationsverket att utvisa Syrier.
1 av 3
Trots våldet i Syrien fortsätter Migrationsverket att utvisa Syrier. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
En man som ser ut att vara skadad förs in i en bil i våldets Syrien.
2 av 3
En man som ser ut att vara skadad förs in i en bil i våldets Syrien. - Foto: AP
Migrationsverket kommer inte stoppa utvisningarna till Syrien så länge regimen är överlägsna.
3 av 3
Migrationsverket kommer inte stoppa utvisningarna till Syrien så länge regimen är överlägsna. - Foto: Muzaffar Salman/Ap

Migrationsverket utvisar till Syrien: "Finns ingen väpnad konflikt"

Det blir inget stopp på utvisningarna till Syrien trots regimens brutala våld mot oppositionen. Detta eftersom regimen är så överlägsen.


Som politiskt aktiv i hemlandet Syrien riskerar Ali, som egentligen heter något annat, att råka mycket illa ut. För ett år sedan kom han till Sverige tillsammans med sin fru och två barn och sökte uppehållstillstånd. Men nu har han fått avslag och ska utvisas tillbaka till Syrien - där regimen anklagar honom för att leda en komplott mot dem.

– Jag kom till Sverige och ansökte om asyl i Sverige. Nu ett år och tre månader senare ska jag bli utvisad från Sverige, säger Ali som av rädsla för repressalier i hemlandet inte vill ställa upp med sitt namn, till Sveriges Radio.

"Klassas inte som en väpnad konflikt"

Under hela 2011 sökte 466 syrier asyl i Sverige men bara 100 av dem fick permanent uppehållstillstånd. Enligt Migrationsverket är läget i landet inte så pass allvarligt att man kan klassa det som en väpnad konflikt. Regimens trupper är nämligen så överlägsna i striderna och för att läget ska kunna kategoriseras som en inre eller yttre väpnad konflikt krävs det strider mellan två jämnstarka parter.

– Det ska vara utdragna och pågående stridigheter mellan olika styrkor. Och det ska en vara viss karaktär och intensitet och innebära ett urskillningslöst våld mot civilbefolkningen, säger Johan Rahm, pressekreterare på Migrationsverket.

"6 000 döda varav 200 barn"

Först vid ett sådant scenario kan alla asylsökande få rätt att stanna i Sverige. Enligt FN och Amnesty har de kommit rapporter om över 6 000 döda sedan upproret började i mars 2011. Av dessa är över 200 barn.

– Vi tycker det är hemskt. Det är en krigszon där och ändå skickar de folk härifrån. Det är hemskt, för de riskerar livet, fängelse och tortyr, säger aktivisten Azad Qamsiloki, till Sveriges Radio.

/
/
FN
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.