Svenske medborgaren Mohammed Habib Al-Muqdad sitter fängslad på livstid efter att ha gripits i samband med protesterna ifjol.
1 av 18
Svenske medborgaren Mohammed Habib Al-Muqdad sitter fängslad på livstid efter att ha gripits i samband med protesterna ifjol. - Foto: Hasan Jamali / AP
Khalil Al-Halwachi, som har permanent uppehållstillstånd i Sverige, tillsammans med sina barn i samband med att han släpptes fri i slutet av september.
2 av 18
Khalil Al-Halwachi, som har permanent uppehållstillstånd i Sverige, tillsammans med sina barn i samband med att han släpptes fri i slutet av september. - Foto: Privat
En demonstrant visar upp en bild av en sårad man, som uppges ha skadats av  kravallpolisen under attacken vid Pärlrondellen i Manama 2011.
3 av 18
En demonstrant visar upp en bild av en sårad man, som uppges ha skadats av kravallpolisen under attacken vid Pärlrondellen i Manama 2011. - Foto: Hassan Ammar/AP
Bahrains demonstranter firar vid Pärlmonumentet strax efter att militären dragit sig tillbaka. De slog dock till ännu hårdare senare.
4 av 18
Bahrains demonstranter firar vid Pärlmonumentet strax efter att militären dragit sig tillbaka. De slog dock till ännu hårdare senare. - Foto: Hassan Ammar/AP
Tårgasen har använts flitigt under hela året av regimens styrkor.
5 av 18
Tårgasen har använts flitigt under hela året av regimens styrkor. - Foto: Hassan Jamali /AP
Demonstranter bränner däck under strider i Jidhafs, i utkanten av  Manama.
6 av 18
Demonstranter bränner däck under strider i Jidhafs, i utkanten av Manama. - Foto: Hassan Jamali/AP
Sörjande vid en begravning attackeras av tårgas från kravallpolisen.
7 av 18
Sörjande vid en begravning attackeras av tårgas från kravallpolisen. - Foto: Hassan Jamali /AP
Kvinnorna flyr från kravallpolisen.
8 av 18
Kvinnorna flyr från kravallpolisen. - Foto: Hassan Jamali/AP
Sammandrabbningar utbröt efter begravningen för Mohammed Ebrahim Yacoub, 18, som greps av kravallpolis och dog i häktet.
9 av 18
Sammandrabbningar utbröt efter begravningen för Mohammed Ebrahim Yacoub, 18, som greps av kravallpolis och dog i häktet. - Foto: Hassan Jamali/AP
Regeringstrogna demonstranter under fjolårets protester.
10 av 18
Regeringstrogna demonstranter under fjolårets protester. - Foto: Hassan Jamali/AP
När polis och säkerhetsstyrkor använt tårgas och gevär har vissa demonstranter svarat med molotovcocktails.
11 av 18
När polis och säkerhetsstyrkor använt tårgas och gevär har vissa demonstranter svarat med molotovcocktails. - Foto: Hassan Jamali/AP
Säkerhetsstyrkorna har mer eller mindre patrullerat byarna runtomkring Manama sedan protesterna inleddes i februari 2011.
12 av 18
Säkerhetsstyrkorna har mer eller mindre patrullerat byarna runtomkring Manama sedan protesterna inleddes i februari 2011. - Foto: Hassan Jamali/AP
Kvinnan bär en sprayflaska med mjölk, som används för att lindra effekterna av tårgasen.
13 av 18
Kvinnan bär en sprayflaska med mjölk, som används för att lindra effekterna av tårgasen. - Foto: Hassan Jamali/AP
14 av 18
- Foto: Hassan Jamali/AP
En man blir attackerad av kravallpolisens tårgas. Bahrain har fått internationell kritik för att man använt tårgas "på fel sätt".
15 av 18
En man blir attackerad av kravallpolisens tårgas. Bahrain har fått internationell kritik för att man använt tårgas "på fel sätt". - Foto: Hassan Jamali/AP
Pärlrondellen blev under ett par veckor en samlingsplats fylld av tal men också sång, dans, mat och kultur.
16 av 18
Pärlrondellen blev under ett par veckor en samlingsplats fylld av tal men också sång, dans, mat och kultur. - Foto: Hassan Jamali/AP
Pärlmonumentet har blivit symbolen för bahrainiernas hopp om en revolution efter att det revs ifjol. Den 14 februari markerar årsdagen av upproret som slogs ned hårt av regimen.
17 av 18
Pärlmonumentet har blivit symbolen för bahrainiernas hopp om en revolution efter att det revs ifjol. Den 14 februari markerar årsdagen av upproret som slogs ned hårt av regimen. - Foto: Hassan Ammar / AP
Statstelevisionen den 14 mars visar hur saudiska trupper kör in i Bahrain för att "rädda landet" från demonstranterna. Resultatet blev blodigt.
18 av 18
Statstelevisionen den 14 mars visar hur saudiska trupper kör in i Bahrain för att "rädda landet" från demonstranterna. Resultatet blev blodigt. - Foto: Bahrain TV

Ett år sedan upproret - då sluter sig Bahrain igen

På tisdagen är det exakt ett år sedan protesterna mot regimen inleddes med en "Vredens dag". Nu stänger regimen ute omvärlden.


Detta händer i Bahrain

Stora religiösa motsättningar råder i önationen där en minoritet sunnimuslimer styr och där protester från oppositionella shiamuslimer slås ned hårt. Men människor från alla läger demonstrerar för mänskliga rättigheter i landet.

Bahrain styrs av kung Hamad bin Isa al-Khalifah vars släkt har styrt landet sedan 1700-talet.

Under 2011 rapporterade både nationella och internationella människorättsorganisationer om flera fall av tortyr och andra övergrepp. Vid flera tillfällen har personer dött i demonstrationer sedan de beskjutits med hagel, tårgas eller kulor.

Det svenska fotbollslandslaget spelade en minst sagt kontroversiell vänskapsmatch mot Bahrain i Qatar under januariturnén. Svenske medborgaren, och framstående aktivisten, Sheikh Mohamed Habib al-Miqdad har dömts till livstid för protester.

MANAMA. Journalister från CNN, New York Times och flera andra internationella medier nekas visum. Bahrainska aktivister fängslas, utländska aktivister deporteras. Kung Hamads regim i Bahrain gör sig redo för årsjubiléet av upproret.

Demokratirörelsen i och utanför landet laddar upp inför årsdagen av det som de flesta trodde var början på en revolution. Protesterna slogs dock ned stenhårt av militär som kallats in från grannlandet Saudiarabien och flera framstående aktivister fängslades, andra tvingades på flykt.

Årsdagen inleddes med att flera aktivister som försökte ta sig till Pärlrondellen i huvudstaden Manama greps. Samtidigt visade det löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous sitt stöd genom att attackera regeringens hemsida och flera leverantörer av vapen och tårgas.

USA meddelade tidigt på tisdagen att man tills vidare stoppar en 53 miljoner dollar-affär med vapen till Bahrain eftersom man inte är nöjda med utvecklingen i landet.

I Köpenhamn samlas på tisdagen aktivister och organisationer från Danmark och Sverige för att tillsammans visa sitt stöd för det bahrainska folket. En av dem som är där är svenska Anna Hagberg, som under fjolårets protester jobbade som lärarassistent i Bahrains huvudstad Manama.

– Vi vill uppmärksamma hur kritisk situationen fortfarande är. Att eventet genomförs just i Köpenhamn beror på att många bahrainier flytt både till Danmark och Sverige under 90-talet men även under det senaste året, säger hon till Nyheter24.

Hur betydelsefullt är datumet 14 februari?

– Det har fått representera folkets uppror men lika stor är monumentet vid Pärlrondellen (som revs efter vårens demonstrationer).

Under helgen greps återigen den framstående människorättsaktivisten Zainab Al-Khawaja, mer känd under sitt twitternick Angry Arabiya, när hon var på väg till en demonstration. Hon ska hållas fången i en vecka innan ett eventuellt besked om hon åtalas. Samtidigt hungerstrejkar hennes far Abdulhadi Al-Khawaja (som var med och grundade en av de större människorättsorganisationerna) i fängelset. Tidigt på onsdagen greps också Nabeel Rajab, chef för Bahrain Center for Human Rights, när han liksom många andra försökte ta sig till Pärlrondellen.

De senaste dagarna har protesterna återigen ökat i byarna kring Manama. Under måndagen gick säkerhetsstyrkor till attack med gevär och tårgas mot folkmassor.

– Jag är i kontakt med mina vänner i Bahrain varje dag. Det har varit i princip daglig tårgas i ett år i byarna runt Manama. De är ganska pessimistiska att få till en radikal förändring men de har en kämpavilja, de kommer inte ge upp, säger Anna Hagberg.

Det är uppenbart att regimen vill minimera risken för att internationella medier är på plats och bevakar årsdagen. Bland annat stjärnjournalisten Nicholas Kristof från The New York Times och Amber Lyon från CNN har nekats visum. Det enda utländska mediet som tillåts vara på plats är tevekanalen Al-Arabiya som ägs av Saudiarabien och anklagats för att vara partisk.

Se Al Jazeera-dokumentären "Shouting in the Dark" om Bahrain:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.