Trots påtryckningar om avgång vägrar Assad lämna ifrån sig makten.
1 av 4
Trots påtryckningar om avgång vägrar Assad lämna ifrån sig makten. - Foto: Remy de la Mauviniere/AP/Scanpix
Bland de länder som röstade mot en resolution fanns bland annat Cuba och Iran.
2 av 4
Bland de länder som röstade mot en resolution fanns bland annat Cuba och Iran. - Foto: Devra Berkowitz/Ap
FN ställer sig nu bakom Arabförbundets krav om att al-Assad ska lämna från sig makten.
3 av 4
FN ställer sig nu bakom Arabförbundets krav om att al-Assad ska lämna från sig makten. - Foto: Devra Berkowitz/Ap
Syriens FN-ambassadör Bashar Ja afari tycker att "Arabförbundet har låtit sig kidnappas av västmakterna, det här är moraliskt och politiskt skamligt."
4 av 4
Syriens FN-ambassadör Bashar Ja afari tycker att "Arabförbundet har låtit sig kidnappas av västmakterna, det här är moraliskt och politiskt skamligt." - Foto: Jason DeCrow/Ap

FN uppmanar al-Assad att lämna från sig makten

FN:s generalförsamling antog på torsdagskvällen en resolution som ökar trycket på Syriens regim och kräver ett stopp på våldet.


De sa också "nej"

Förutom Ryssland och Kina riktade även Iran, Nordkorea, Cuba och Venezuela kritik mot resolutionen och signalerade stöd för al-Assads regim.

Med siffrorna 137 mot 12 röstade FN igenom den nya resolutionen. 17 länder la ner sina röster men bland de 12 som sa nej återfanns Ryssland och Kina. Även om resolutionen inte är bindande och inte har samma tyngd som om ett beslut i säkerhetsrådet skickar det tydliga signaler till president Bashar al-Assad att man ställer sig bakom Arabförbundets tidigare krav på hans avgång.

– Det här visar att omvärlden står på det syriska folkets sida, sa USAs FN-ambassadör Susan Rice, rapporterar Sveriges Radio.

Men Syriens FN-ambassadör var inte lika nöjd och reagerade med ilska efter omröstningen.

– Arabförbundet har låtit sig kidnappas av västmakterna, det här är moraliskt och politiskt skamligt, sa Syriens FN-ambassadör Bashar al-Jaafari.

Enligt Rysslands FN-ambassadör är resolutionen obalanserad och han varnade också för att FN:s agerande kommer leda till att Syriens ledning isoleras och att det därmed blir svårare att få till en politisk lösning, skriver Sveriges Radio.

/
FN
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!