Bradley Manning har suttit fängslad i över 18 månader.
Bradley Manning har suttit fängslad i över 18 månader. - Foto: Ap/scanpix

Manning åtalad för att ha läckt information till Wikileaks

Den amerikanske soldaten Bradley Manning som misstänks ha spridit mängder med hemliga dokument till Wikileaks har i dag åtalats.


"Manning - en hjälte"

Nyheter24:s bloggare Henrik Alexandersson, HAX, skriver i sin blogg att ingen vet om Bradley Manning är skyldig till det han anklagas för eller inte. Men han anser att om Manning är Wikileaks källa så bör han få medalj.

"Om det är Manning som är källan då har han upptäckt saker som kan vara krigsförbrytelser – eller i vart fall övergrepp och moraliskt klandervärda handlingar. Som anställd i den amerikanska armén har han givetvis en tystnadsplikt. Men internationell rätt säger samtidigt att man är skyldig att anmäla misstänkta krigsförbrytelser. Och på ett privatmoraliskt plan är det svårt att hitta något att invända mot att en människa avslöjar vidrigheter som han eller hon anser är i konflikt med allmän moral, människovärde, krigets lagar och den officiella (felaktiga och tillrättalagda) bild som militären försöker ge av det som sker."

Bradley Manning blev känd över hela världen när han greps misstänkt för att ha läckt hundratusentals hemliga dokument till sajten Wikileaks. Nu har han formellt åtalats misstänkt för den största underrättelseläckan i amerikansk historia, det skriver CNN.

Manning anklagas bland annat för att ha bistått fienden med hemlig information och stöld av myndighetsdokument. Om han döms för brotten riskerar han livstids fängelse.

Åklagarna menar att Manning installerade diverse program i myndigheternas datorer som gjorde att han kunde ladda ner hemligt material. Material som han sedan tros ha läckt till Wikileaks, det skriver CNN.

/
/
/
/
/
USA
/
/
tal
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Kinnevik redovisar minskat värde

Investmentbolaget Kinneviks substansvärde uppgick till 47,9 miljarder kronor under det första kvartalet. Det innebär en minskning med 14 procent från föregående kvartal.

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Fackförening prisas för grön omställning

Fackorganisationen Just Transition Centre får Göteborgs årliga hållbarhetspris på en miljon kronor.

Börsen ser ut att öppna uppåt

Det lutar svagt uppåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning. Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser.