Ett forskarlag har lyckats hitta en bortglömd da Vinci-målning - dold bakom en hålighet i väggen.
1 av 3
Ett forskarlag har lyckats hitta en bortglömd da Vinci-målning - dold bakom en hålighet i väggen. - Foto: David Yoder / National Geographic / SCANPIX
Florens borgmästare Matteo Renza (till vänster) är lyrisk över upptäckten.
2 av 3
Florens borgmästare Matteo Renza (till vänster) är lyrisk över upptäckten. - Foto: Francesco Bellini / SCANPIX
Färgpigmenten som hittades är samma som da Vinci änvände när han målade Mona Lisa.
3 av 3
Färgpigmenten som hittades är samma som da Vinci änvände när han målade Mona Lisa. - Foto: Paul White / SCANPIX

500 år senare - bortglömd da Vinci-målning hittad

Efter att ha varit undangömd i fem århundraden säger sig forskare nu ha hittat mästarens målning.


Målades år 1504

Leonardo da Vinci jobbade i Palazzo Vecchio år 1504, men färdigställde endast den centrala delen av sitt jobb. Ett verk som senare blev kopierat av Rubens, vars målning hänger i Louvren i Paris.

År 1555 renoverades det rum i stadshuset där da Vinci verkat och hans halvfärdiga målning troddes ha gått förlorad för alltid.

FLORENS. Konsthistorikerna är lyriska - efter fem århundraden har de lyckats hitta en tidigare undangömd målning av ingen mindre än Leonardo da Vinci. "Slaget vid Anghiari" från år 1504 hittades dold bakom en av stenväggarna i stadshuset i Florens.

Sex hål i målningen framför

Väggmålningen var dold bakom en hålighet i väggen i Palazzo Vecchio i Florens. Genom att forskarna borrade små, små hål i en senare målning av Giorgo Vasaris lyckades man hitta färgpigment som sägs vara av samma typ som da Vinci använde när han målade kändisen Mona Lisa.

– Leonardo målade Mona Lisa i Florens vid samma tidpunkt, säger Maurizio Seracini, forskare vid universitetet i Kalifornien som leder forskningen, till The Guardian och fortsätter:

– Det tycks vara ett pigment som användes av honom och inga andra.

Borrade i Vasaris målning

I fjol skaffade sig Seracini tillåtelse att borra sex hål genom Vasaris målning, för att söka efter Leonardos verk.

Viss kritik har riktats mot beslutet att borra i Giorgo Vasaris "Striden vid Marciano" som målades 1563. Men Seracini bemöter kritiken med att de endast borrade i "ovesäntliga restaurerade delar". Han kommer nu att be om tillstånd för att borra i andra restaurerade delar, för att få fram så mycket som möjligt av da Vincis verk, skriver The Guardian.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!