Joesph Kony är gerillaledare för Herrens motståndsarmé (LRA).
1 av 7
Joesph Kony är gerillaledare för Herrens motståndsarmé (LRA). - Foto: STUART PRICE/AP/Scanpix
...hans son Gavin Russell har en av huvudrollerna.
2 av 7
...hans son Gavin Russell har en av huvudrollerna. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Den 6 oktober 2005 tillkännagav Internationella brottmålsdomstolen att häktningsorder hade utfärdats för Kony.
3 av 7
Den 6 oktober 2005 tillkännagav Internationella brottmålsdomstolen att häktningsorder hade utfärdats för Kony. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Bland personerna som organisationen hoppas ska hjälpa dem att sprida filmen finns Mark Zuckerberg, Rihanna och U2:s sångare Bono.
4 av 7
Bland personerna som organisationen hoppas ska hjälpa dem att sprida filmen finns Mark Zuckerberg, Rihanna och U2:s sångare Bono. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Jason Russell är en av skaparna bakom filmen...
5 av 7
Jason Russell är en av skaparna bakom filmen... - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Drömrubriken som Invisible Children hoppas på.
6 av 7
Drömrubriken som Invisible Children hoppas på. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Stora delar av filmen handlar om "Jacob" som är ett av alla barn som kidnappades av Joseph Kony.
7 av 7
Stora delar av filmen handlar om "Jacob" som är ett av alla barn som kidnappades av Joseph Kony. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube

"Jag tror att Kony grips i år"

Chefsåklagaren i Internationella brottsmålsdomstolen i Haag, Luis Moreno-Ocampo, hyllar Konyfilmen och tror att den kan leda till att han grips innan året är slut.


Efterlyst sedan 2005

Den 6 oktober 2005 tillkännagav Internationella brottmålsdomstolen att häktningsorder hade utfärdats för Kony. Han misstänks bland annat för krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.

Organisationen Invisible Childrens film om rebelledaren Joseph Kony fick enormt genomslag på internet och har setts av 86 miljoner människor på Youtube. Filmen har blivit mycket omdebatterad och skaparen Jason Russel har kritiserats för att ha förenklat problematiken i Uganda. Nu får dock filmen beröm av chefsåklagaren Luis Moreno-Ocampo som menar att den mycket väl kan leda till att Kony grips.

– Det kan bli effekten av kampanjen. Filmen tillför de sociala dimensioner som institutionerna behöver för att få till stånd resultat. Vi behöver denna uppmärksamhet för att få politiska ledare intresserade, säger Moreno-Ocampo enligt Vancouver desi.

I dagarna väntas Invisible Children släppa en uppföljare till Kony 2012. Moreno-Ocampo tror att rebelledaren gömmer sig i Centralafrikanska republiken där han skyddas av cirka 300 soldater. Åklagaren framhåller dock vikten av att Kony grips levande.

– Det handlar inte om att döda soldater, det handlar om att gripa Kony,

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!