En tsunamivarning har utfärdats runt hela indiska oceanen.
1 av 13
En tsunamivarning har utfärdats runt hela indiska oceanen.
Markeringarna visar 2004 års skalv (närmast land) jämfört med dagens.
2 av 13
Markeringarna visar 2004 års skalv (närmast land) jämfört med dagens. - Foto: Faksimil Shelter Centre
Människor flyr i Indonesien.
3 av 13
Människor flyr i Indonesien. - Foto: Faksimil TV One
Flera områden har evakuerats efter att tsunamivarningen utfärdats.
4 av 13
Flera områden har evakuerats efter att tsunamivarningen utfärdats. - Foto: Faksimil TV One
Chockade indonesiska kvinnor efter beskedet om tsunamivarningen.
5 av 13
Chockade indonesiska kvinnor efter beskedet om tsunamivarningen. - Foto: Faksimil TV One
Indonesiska kvinnor ringer anhöriga efter att ha evakuerats från en galleria i Medan.
6 av 13
Indonesiska kvinnor ringer anhöriga efter att ha evakuerats från en galleria i Medan. - Foto: SCANPIX
Modedister flyr mot högre höjder.
7 av 13
Modedister flyr mot högre höjder. - Foto: Faksimil TV One
Thailändska kontorsarbetare och boende ute på gatorna efter att ha evakuerats från byggnader i närheten, i Hat Yai, i provinsen Songkhla.
8 av 13
Thailändska kontorsarbetare och boende ute på gatorna efter att ha evakuerats från byggnader i närheten, i Hat Yai, i provinsen Songkhla. - Foto: Sumeth Panpetch / SCANPIX
En thailändsk polis guidar om trafiken framför en grupp människor som nyss evakuerats.
9 av 13
En thailändsk polis guidar om trafiken framför en grupp människor som nyss evakuerats. - Foto: Sumeth Panpetch / SCANPIX
Människor står utanför ett shoppingcentrum i Medan, Indonesien, efter att ha blivit evakuerade.
10 av 13
Människor står utanför ett shoppingcentrum i Medan, Indonesien, efter att ha blivit evakuerade. - Foto: Binsar Bakkara / SCANPIX
Indonesiska invånare färdas på mopeder och i bilar för att fly undan en eventuell tsunami.
11 av 13
Indonesiska invånare färdas på mopeder och i bilar för att fly undan en eventuell tsunami. - Foto: SCANPIX
Människor flyr mot högre höjder i Banda Aceh, Aceh provinsen.
12 av 13
Människor flyr mot högre höjder i Banda Aceh, Aceh provinsen. - Foto: SCANPIX
Människor på flykt i Banda Aceh.
13 av 13
Människor på flykt i Banda Aceh. - Foto: SCANPIX

Så chockade tsunamilarmet hela Asien

Ett kraftigt jordskalv - följt av ett antal efterskalv - skrämde upp stora delar av Sydostasien under onsdagen. Tsunamivarningar utfärdades och människor evakuerades. Men senare på eftermiddagen, svensk tid, drogs varningarna tillbaka.


Tsunami- katastroferna 2004 och 2011

Indiska oceanen 2004: Den 26 december 2004 ägde en jordbävning, som mätte 9,3 på richterskalan, rum i Indiska Oceanen.

Skalvet orsakade en tsunami - vilken ledde till förödande konsekvenser. Vågen ödelade stora områden längs den sydostasiatiska kusten. Värst drabbades Indonesien (speciellt Aceh), Sri Lanka, Thailand och Indien.

Omkring 300 000 människor miste livet, och över fem miljoner beräknas ha blivit helt hemlösa eller tvingats fly. Katastrofen drabbade även länder utanför det egentliga katastrofområdet. Bland dödsoffren fanns även tusentals västerländska turister. 543 svenskar omkom och 1 500 skadades.

Thoku 2011: Den 11 mars 2011 inträffade en kraftig jordbävning med magnitud på 8,9 - 9,1 utanför Japans kust cirka 380 kilometer från Tokyo.

Efter jordbävningen slog en efterföljande tsunami till. Tsunamivarningar utfärdades i över 20 länder runt om Stilla Havet och länder längs Sydamerikas och Centralamerika kust.

Tsunamin orsakade bland flera dödsfall och stora materiella skador, även kärnkraftsolyckan i Fukushima - olyckan som beräknas ha samma olycksgrad som Tjernobyl 1986. Olyckan ledde till att stora områden på flera kvadratmil har fått evakuerats permanent.

15 854 människor miste livet.

På onsdagen drabbades Indonesien av ett massivt jordskalv som uppmätte 8,7 på Richterskalan. Tätt därpå utfärdades en tsunamivarning i såväl Indien som Indonesien. Varningen gällde hela den indiska oceanen. Skalvet kändes även av i Malaysia, Singapore och Thailand.

Jordbävningens epicentrum var relativt nära ytan vilket innebar ytterligare risk för att en kraftig tsunami skulle kunna ha genererats.

"Nu springer det folk här"

Under onsdagseftermiddagen gick thailändska myndigheter ut och uppmanade människor längs landets västkust att snabbt söka sig till högre marker. En evakueringsorder utfärdades i Phuket, Krabi och Phang-Nga.

Svenske Robin Holmberg, 24 år var på plats i Pathong samtidigt som larmet kom.

– Vi har packat väskan och har varit och köpt vatten och det vi behöver. Nu är vi på väg upp i bergen. Nu har de flesta affärer som Seven Eleven och såna bommat igen och alla har dragit, sa han till Nyheter24.

Holmberg återkom senare:

– Vi sitter i bergen, vi har jättebra utsikt ifall den kommer. Här där vi är är det typ 100 personer. Innan vi lade på förra gången kom det jättemycket thailändare som sprang upp i bergen. Alla hotell nära oss blev evakuerade. Nerifrån stan hörs det polissirener som säger till folk att springa upp i bergen. Trafiken står helt still.

I Aceh slogs strömmen ut och människor försökte så snabbt som möjligt sätta sig i säkerhet. Även i Indonesien såväl som i Indien skyndade människor ut från både hem och arbetsplatser, enligt Reuters.

Efterskalvet - ny varning

Enligt Sky News utfärdades en ny tsunamivarning efter ett kraftigt efterskalv, endast några timmar efter det första. Efterskalvet ska ha uppmätt 8,8 på richterskalan och skakat Banda Aech.

Australienske seismologen Gery Gibson menade dock att efterskalvets position visade tecken på minskad risk för en tsunami.

"Ingen tsunami"

Seismologen Reynir Bödvarsson var tidigt ute och avfärdade riskerna för en eventuell tsunami. En slutsats baserad på att jordbävningen hade en horisontell rörelse, och inte en vertikal.

Han fick medhåll från Gibson;

– Jordbävningen tycks ha gått i en horisontal rörelse mer än en vertikal, vilket gör det mindre troligt att den skulle generera en tsunami, sa han till CNN.

Omkring 15.00 på onsdagen drogs alla tsunamivarningar tillbaka.

 

Här kan du följa dagens händelseförlopp:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

2 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.