Svenske medborgaren Mohammed Habib Al-Muqdad sitter fängslad på livstid efter att ha gripits i samband med protesterna ifjol.
1 av 3
Svenske medborgaren Mohammed Habib Al-Muqdad sitter fängslad på livstid efter att ha gripits i samband med protesterna ifjol. - Foto: Hasan Jamali / AP
Aktivisten Anna Hagberg deporteras under onsdagen från Bahrain. Hon har tidigare arbetat i landet och var där under fjolårets protester.
2 av 3
Aktivisten Anna Hagberg deporteras under onsdagen från Bahrain. Hon har tidigare arbetat i landet och var där under fjolårets protester. - Foto: Hassan Ammar / AP
Hon har under sin vistelse deltagit i regimkritiska demonstrationer och träffat flera ledande människorättsaktivister.
3 av 3
Hon har under sin vistelse deltagit i regimkritiska demonstrationer och träffat flera ledande människorättsaktivister.

Svenska Anna, 24, deporteras från Bahrain

Människorättsaktivisten Anna Hagberg kommer under onsdag kväll tvingas från Bahrain, uppger källor till Nyheter24.


Detta händer i Bahrain

Stora religiösa motsättningar råder i önationen där en minoritet sunnimuslimer styr och där protester från oppositionella shiamuslimer slås ned hårt. Men människor från alla läger demonstrerar för mänskliga rättigheter i landet.

Bahrain styrs av kung Hamad bin Isa al-Khalifah vars släkt har styrt landet sedan 1700-talet.

Under 2011 rapporterade både nationella och internationella människorättsorganisationer om flera fall av tortyr och andra övergrepp. Vid flera tillfällen har personer dött i demonstrationer sedan de beskjutits med hagel, tårgas eller kulor.

Det svenska fotbollslandslaget spelade en minst sagt kontroversiell vänskapsmatch mot Bahrain i Qatar under januariturnén. Svenske medborgaren, och framstående aktivisten, Sheikh Mohamed Habib al-Miqdad har dömts till livstid för protester.

BAHRAIN. Svenska Anna Hagberg, 24, var i Bahrain och uttryckte sig kritisk mot den styrande regimen - både på gatorna och på nätet. Nu deporteras hon från önationen.

Hon anlände till landet under tisdagen för att delta i regimkritiska demonstrationer. Under tisdagen träffade hon ledande aktivister, och kallades på onsdagen till migrationsmyndigheten. Där meddelades deportationen, bland annat för mötena med ledande aktivister men också för att ha retweetat kritiska åsikter mot landets styre. Hennes twitterkonto är nu helt raderat.

– Att deportera aktivister och journalister bevisar bara att regimen fortsätter att försöka dölja vad som egentligen försigår i landet, säger den bahrainske människorättsaktivisten Sayed Mohamed Alawi till Nyheter24.

Alawi pratade med Hagberg tidigare under kvällen. Hon sa då att hon är inlåst i ett rum och mår ganska dåligt. Hagberg ska deporteras till Paris natten till torsdagen lokal tid.

Nyheter24 var tidigare under dagen i kontakt med henne via mejl. Då meddelade hon att hon kallats till migrationsmyndigheten och att hon trodde det berodde på möten med flera framstående människorättsaktivister.

Det svenska utrikesdepartementets presstjänst säger till Nyheter24 att man inte har några uppgifter överhuvudtaget om Anna Hagberg.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!