Annie Lööf har ändrat sina åsikter drastiskt genom åren. 2007 var hon helt säker.
1 av 7
Annie Lööf har ändrat sina åsikter drastiskt genom åren. 2007 var hon helt säker. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Annie Lööf var först osäker på om Kina är en diktatur.
2 av 7
Annie Lööf var först osäker på om Kina är en diktatur. - Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Hennes åsikter om Kina var tydliga 2007.
3 av 7
Hennes åsikter om Kina var tydliga 2007.
Annie Lööf kallade Kina för "världens största diktatur".
4 av 7
Annie Lööf kallade Kina för "världens största diktatur".
I mars 2007 kritiserade Lööf Iran, Nordkorea och Kina.
5 av 7
I mars 2007 kritiserade Lööf Iran, Nordkorea och Kina.
2008 kom hon med stark kritik mot den socialdemokratiska regeringens affär med Saudiarabien.
6 av 7
2008 kom hon med stark kritik mot den socialdemokratiska regeringens affär med Saudiarabien.
Den 23 april ska Lööf ta emot Kinas premiärminister Wen Jiabao. På söndagen tyddliggjorde hon på nytt att Kina trots allt är en diktatur.
7 av 7
Den 23 april ska Lööf ta emot Kinas premiärminister Wen Jiabao. På söndagen tyddliggjorde hon på nytt att Kina trots allt är en diktatur.

Här är landet du välkomnar, Annie Lööf

På lördagen sa Centerpartiets partiledare Annie Lööf att det är svårt att definiera om Kina är en diktatur eller en demokrati. I dag tar hon emot Kinas premiärminister Wen Jiabao i Göteborg och Nyheter24 har därför hjälpt henne på traven.


Annie Lööfs miss

Annie Lööf kände inte till vapenembargot mot Kina. Hennes pudel och hennes okunskap om embargot väckte stor uppmärksamhet.

- Det är uppenbart att hon inte känner till det här embargot. Det är klart att det är ett bekymmer för hennes trovärdighet i de här frågorna, sa den statsvetaren Ulf Bjereld till Expressen efter Lööfs uttalanden.

År 2007 kallade Annie Lööf Kina för "världens största diktatur". I P1:s lördagsintervju den 21 april var Centerpartiets partiledare inte lika övertygad. Annie Lööf menade att det är "svårt att definiera om Kina är en diktatur eller en demokrati" och hon öppnade även för att exportera vapen dit – trots EU:s vapenembargo mot landet.

Uttalandet möttes av massiv kritik och flera hävdade att Annie Lööf försökt ställa sig in hos Kinas premiärminister Wen Jiabao som kommer till Sverige på måndagen. Det tillbakavisades dock av Lööf som senare gick ut och sade att hon varit "oklar med sin ståndpunkt" och att hon inte tänker föreslå att Sverige ska exportera vapen till Kina.

"En enpartistat utan fria allmänna val"

För att bringa klarhet i vad det är för land som Annie Lööf i dag välkomnar, har Nyheter24 varit i kontakt med Utrikesdepartementet samt Kina-experten vid Uppsalauniversitet, Maria Heimer.

– Kina är inte en demokrati utan en enpartistat utan fria allmänna val. Man fängslar och tystar ner aktivister som kämpar för mänskliga rättigheter, säger Maria Heimer, som är statsvetare på Uppsala universitet.

På söndagseftermiddagen försökte Lööf dock ännu en gång korrigera sina märkliga uttalanden. Och hon hävdar själv att det inte var okunskap som gjorde att hon sa som hon sa.

–  Kina är ju en diktatur, det är ingen demokrati, och det står jag fullt och fast bakom, sa Lööf till Sveriges Radios Ekot och konstaterade att hon visst känner till - och ställer upp på - EU:s vapenembargo mot Kina.

Dessutom säger hon att mötet med Wen Jiabao kan bli ett tillfälle när hon påtalar Kinas brister och brott mot mänskliga rättigheter.

–  Det finns all anledning för mig att ta upp mänskliga fri- och rättigheter i Kina. Jag kommer att sitta bredvid premiärministern på en middag i morgon kväll och kommer då lyfta våra relationer både vad det gäller handel, och samarbetet med Volvo då givetvis, som har varit viktigt för Sverige. Men givetvis också hur de hanterar mänskliga fri – och rättigheter, säger hon till Ekot.

Utrikesdepartementet har sammanfattat läget för de mänskliga rättigheterna i Kina i en omfattande rapport. Nedan ser du några av de problem Annie Lööf kan komma att kritisera Kina för under måndagen.

Så bryter Kina mot de mänskliga rättigheterna

* Kina saknar fria allmänna val och politisk opposition är förbjuden.

* Rättsystemet har stora brister och är inte oberoende från den politiska makten. Människor döms till fängelsestraff utan rättslig prövning och tortyr är vanligt förekommande, trots att det enligt kinesisk lag är förbjudet.

* Tillämpningen av dödsstraff är omfattande, men antalet verkställda avrättningar är fortfarande hemligt och statistik saknas.

* De som utmanar kommunistpartiets maktmonopol eller efterfrågar mänskliga rättigheter och demokrati bestraffas hårt. 2009 dömdes Nobelpristagaren Liu Xiaobo till elva års fängelse för att ha förespråkat yttrandefrihet och demokratiska reformer, med utgångspunkt i den kinesiska författningen.

* Kinas författning garanterar allmän åsikts-, tryck-, förenings-, mötes-, demonstrations- och yttrandefrihet, men i praktiken är alla dessa friheter inskränkta i varierande grad.

* Varje år äger tiotusentals protester och missnöjesyttringar rum runt om i Kina. Dessa så kallade massincidenter har ytterst sin grund i den rätts- och maktlöshet som många kineser upplever.

* Frihetsberövanden utan rättslig prövning är vanligt förekommande. ”Omskolning genom arbete”, husarrest och tvångsvård är några exempel på former av administrativa frihetsberövanden.

* Statens kontroll över media, inklusive över internet, har ökat under de senaste åren. Likaså förekommer rapporter om ett hårdare klimat för människorättsförsvarare och frivilligorganisationer.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verk kräver mer pengar till förvar

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

2 timmar sedan
I en ny undersökning av Verian, tidigare Kantar Sifo, på uppdrag av Bankomat​ kan man nu se att rekordmånga svenskar vill ha kvar möjligheten till kontantbetalningar även i framtiden.

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

3 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

3 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

3 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.