– Det är viktigt för mig personligen att gå ut och bekräfta att jag tycker att samkönade par ska ha möjligheten att gifta sig, sa han.
1 av 3
– Det är viktigt för mig personligen att gå ut och bekräfta att jag tycker att samkönade par ska ha möjligheten att gifta sig, sa han. - Foto: Evan Vucci / AP / SCANPIX
Mitt Romney gick snabbt ut och deklarerade att äktenskapet är mellan en man och en kvinna.
2 av 3
Mitt Romney gick snabbt ut och deklarerade att äktenskapet är mellan en man och en kvinna. - Foto: Sue Ogrocki / AP / SCANPIX
På USA:s gator firade HBT-personer, här i Dallas.
3 av 3
På USA:s gator firade HBT-personer, här i Dallas. - Foto: Brad Loper / AP / SCANPIX

Obama är för homoäktenskap - nu kan han förlora valet

För första gången någonsin uttryckte en sittande president sitt stöd för homoäktenskap. Men hur betydelsefull blir frågan i höstens val?


Nej till samkönade i North Carolina

Inte långt innan Barack Obamas uttalande röstade invånarna i delstaten North Carolina igenom ett förslag som förbjuder samkönade par att gifta sig. Frasen "äktenskap mellan en man och en kvinna är den enda inhemska rättsliga unionen som ska vara giltig och erkännas" lades därmed till i delstatens konstitution.

WASHINGTON, DC. I vad som såg ut som ett mycket välplanerat utspel gick USA:s president Barack Obama natten till torsdagen svensk tid ut med att han tycker att homosexuella också ska ha rätt att gifta sig.

– Jag nådde slutsatsen att det är viktigt för mig personligen att gå ut och bekräfta att jag tycker att samkönade par ska ha möjligheten att gifta sig, säger han i en intervju med ABC News som sänds på torsdagsmorgonen lokal tid.

Beskedet gav rejält eko i omvärlden och Obama har hyllats av såväl Hollywoodkändisar som människorättsorganisationer, däribland Amnesty International.

På sajten Allout.org, som vanligtvis genomför kampanjer för homo-, bi- och transsexuellas rättigheter, har det startats en "tack"-kampanj till presidenten där mer än 23 000 personer på torsdagsmorgonen skrivit under.

Kan tappa i södern

Frågan är nu vilken betydelse utspelet får för det amerikanska presidentvalet. Obamas motståndare Mitt Romney var snabbt ute och deklarerade att han fortfarande anser att äktenskapet är för en man och en kvinna.

Enligt Los Angeles Times är det troligt att Obama tappar mark i den amerikanska södern där en av tre väljare visar upp ett starkt motstånd mot homoäktenskap. Enligt tidningen har dock beskedet från presidenten gett en flodvåg - av pengar. Det dröjde inte länge efter presidentens besked innan person efter person hörde av sig och ville skänka pengar till hans kampanj.

/
HBT
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.