Demonstration mot Acta på Sergels torg i Stockholm. Nu har EU-kommissionen skickat förslaget till domstol.
1 av 4
Demonstration mot Acta på Sergels torg i Stockholm. Nu har EU-kommissionen skickat förslaget till domstol. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Kritiken har varit minst sagt hård mot handelsavtalet.
2 av 4
Kritiken har varit minst sagt hård mot handelsavtalet. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Där ska man ta reda på om avtalet bryter mot grundläggande fri- och rättigheter.
3 av 4
Där ska man ta reda på om avtalet bryter mot grundläggande fri- och rättigheter. - Foto: Matej Leskovsek / AP / SCANPIX
2,4 miljoner underskrifter lämnades in mot det i slutet av februari.
4 av 4
2,4 miljoner underskrifter lämnades in mot det i slutet av februari. - Foto: Yves Logghe / AP / SCANPIX

Acta äntligen till domstol - men i parlamentet skjuts allt upp

Efter minst sagt många om och men har EU-kommissionen skickat det kritiserade avtalet till domstol. Men politikerna anklagas för att fördröja processen.


Regeringens hemsida attackerades

I samband med demonstrationer över hela Europa mot Acta-avtalet, så även i Sverige, attackerades den svenska regeringens hemsida. Den överbelastades och det mycket löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous tog på sig attacken genom ett twitterkonto.

STRASBOURG / BRYSSEL. Avtalet som "får FRA att framstå som rena söndagsterapin", Acta, har nu skickats till EU-domstolen av EU-kommissionen. Där ska det bestämmas om det kritiserade handelsavtalet bryter mot lagen eller ej, något som välkomnas även bland motståndarna.

Samtidigt skjuts dock omröstning på omröstning upp i Europaparlamentets olika utskott. På måndagen skedde detta för andra gången på kort tid. Även om prövningen om Acta är lagligt eller ej behövs handlar det i slutändan om EU-parlamentarikerna - de folkvalda politikerna - och deras beslut.

– Domstolens utlåtande är viktigt för att utröna om det finns några belägg för de många farhågor som riktats mot Acta från europeiska medborgare som är oroliga för att våra grundläggande rättigheter hotas, säger handelskommissionären Karel de Guchts talesperson John Clancy i ett uttalande.

"Skjuter upp beslutet till efter sommaren"

Samtidigt uppmanar kommissionen EU:s folkvalda att vänta med att rösta om avtalet, som enligt kritiker leder till både inskränkningar i det fria internet och fattiga länders tillgång till läkemedel. Många menar att förespråkarna försöker skjuta upp processen på framtiden för att motståndet ska minska eller glömmas bort.

– Jag tror taktiken är att skjuta upp beslutet i EU-parlamentet till efter sommaren, säger Henrik "HAX" Alexandersson, verksam hos Piratpartiet i EU, till Nyheter24.

Bryr sig ingen om Acta längre?

På hemmaplan har rapporteringen om Acta gradvis avtagit sedan uppståndelsen kring riksdagsdebatten och att andra länder skrev under. Alexandersson tror det beror på två saker.

– Dels är det väldigt komplicerat men sen kommer det också så motstridiga besked hela tiden. Det är nästan så att vi själva har svårt att hänga med, säger han.

Frågan är hur länge en huvudvotering i parlamentet kan dröja. Sommaren 2014 är det EU-val.

– Är de så dumma att de skjuter upp frågan fram till valet blir det en valfråga och då lär de ångra sig, säger Alexandersson.

/
EU
/
/
/
/
HAX
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.