Kroppar upphittade på en ranch i Guatemala tas om hand. VARNING för kommande extremt starka bilder.
1 av 16
Kroppar upphittade på en ranch i Guatemala tas om hand. VARNING för kommande extremt starka bilder. - Foto: Moises Castillo / SCANPIX
Juli 2011. Kroppar dumpade i Valle de Chalco.
2 av 16
Juli 2011. Kroppar dumpade i Valle de Chalco. - Foto: Moises Castillo / SCANPIX
På torsdagen dömdes de tre mexikanska bröderna Luis Alfonso Gonzalez Villarreal, Simon Gonzalez Villarreal och Jose Regino Gonzalez till hängning i Kuala Lumpur.
3 av 16
På torsdagen dömdes de tre mexikanska bröderna Luis Alfonso Gonzalez Villarreal, Simon Gonzalez Villarreal och Jose Regino Gonzalez till hängning i Kuala Lumpur. - Foto: Lai Seng Sin / SCANPIX
Polisen vid en skadad man efter att en skottlossning brutit ut under en baseballmatch i Saltillo.
4 av 16
Polisen vid en skadad man efter att en skottlossning brutit ut under en baseballmatch i Saltillo. - Foto: SCANPIX
Kors och bilder på knarkkrigets dödsoffer. VARNING för kommande extremt starka bilder.
5 av 16
Kors och bilder på knarkkrigets dödsoffer. VARNING för kommande extremt starka bilder. - Foto: Marco Ugarte / SCANPIX
Kropparna från två döda kvinnor i utkanten av Veracruz 2011.
6 av 16
Kropparna från två döda kvinnor i utkanten av Veracruz 2011. - Foto: Felix Marquez / SCANPIX
Nio personer hängdes vid en bro i Nuevo Laredo.
7 av 16
Nio personer hängdes vid en bro i Nuevo Laredo. - Foto: SCANPIX
Gripna som verkat på order av den dödade Luis Alberto Cabrera Sarabia, aka "El Arqui".
8 av 16
Gripna som verkat på order av den dödade Luis Alberto Cabrera Sarabia, aka "El Arqui". - Foto: Christian Palma / SCANPIX
Beslagna vapen på väg att förstöras av den mexikanska armén. VARNING för kommande extremt starka bilder.
9 av 16
Beslagna vapen på väg att förstöras av den mexikanska armén. VARNING för kommande extremt starka bilder. - Foto: Eduardo Verdugo / SCANPIX
Dödsoffer från skjutningen i Saltillo.
10 av 16
Dödsoffer från skjutningen i Saltillo. - Foto: SCANPIX
Marcos Jesus Hernandez Rodriguez, alias "El Chilango," från Los Zetas visas upp för media efter att ha gripits.
11 av 16
Marcos Jesus Hernandez Rodriguez, alias "El Chilango," från Los Zetas visas upp för media efter att ha gripits. - Foto: Alexandre Meneghini / SCANPIX
Döda kroppar dumpade längs vägen i Veracruz.
12 av 16
Döda kroppar dumpade längs vägen i Veracruz. - Foto: Felix Marquez / SCANPIX
Polisen säkrar området kring semesterorten efter att tre män skjutits ihjäl.
13 av 16
Polisen säkrar området kring semesterorten efter att tre män skjutits ihjäl. - Foto: Bernandino Hernandez / SCANPIX
Anhöriga sörjer efter att beväpnade män börjat skjuta mot en taxi och dödat föraren och passageraren.
14 av 16
Anhöriga sörjer efter att beväpnade män börjat skjuta mot en taxi och dödat föraren och passageraren. - Foto: Bernandino Hernandez / SCANPIX
Kriminaltekniker undersöker döda vid semesterorten  Acapulco i september 2011.
15 av 16
Kriminaltekniker undersöker döda vid semesterorten Acapulco i september 2011. - Foto: Bernandino Hernandez / SCANPIX
Felipe Calderon lämnar presidentposten i sommar eftersom hans sex år långa mandatperiod är över. De nya presidentkandidaterna har varit ganska tysta om landets knarkproblem.
16 av 16
Felipe Calderon lämnar presidentposten i sommar eftersom hans sex år långa mandatperiod är över. De nya presidentkandidaterna har varit ganska tysta om landets knarkproblem. - Foto: Franklin Reyes/SCANPIX

55 000 döda - här är Mexikos knarkkrig

KNARKKRIGETS MEXIKO. DEL 1. År 2006 inledde den då- och hittills nuvarande presidenten kriget mot knarket. Ett krig som fortfarande rasar utan något tecken på framtida fred.


Felipe Calderons krig

Efter ett jämnt val 2006 blev Felipe Calderon knapp vinnare den 1 december. 11 december skickades tusentals federala styrkor till Calderons hemstat Michoacan för att ta tag i kartellerna där. Därmed inleddes Calderons krig mot knarket.

Ett av hans mål har varit att stoppa den utbredda korruptionen bland landets poliser. 2007 slog han till mot polisstyrkor i både Tiujana och gränsstaden Rosario. Mexikanska armén gick in i städerna och konfiskerade polisernas vapen eftersom man misstänkte att de var inblandade i knarksmugglingen.

En vanlig metod för Calderon har varit att arrestera högt uppsatta knarkkungar. Trots att det ofta har fått framgångsrika resultat har våldet ändå fortsatt, framför allt i gränsstäderna. Kritiker menar att våldet är ett resultat av Calderons många militära åtgärder.

Mexikos knarkkrig fortsätter och med det rapporterna om döda, gripna, hot, pengar och väpnat våld. Hittills uppges omkring 55 000 människor ha dött och vecka efter vecka fortsätter siffran att stiga.

Senast kom informationen om att två högt uppsatta generaler gripits misstänkta för att ha haft samröre med den organiserade brottsligheten. De båda generalerna - Tomas Angeles Dauahare och Roberto Dawe Gonzalez har båda haft och har ledande roller i insatserna mot narkotikakartellerna. Visar sig misstankarna stämma kommer det att vara den största korruptionsskandalen som drabbat mexikansk militär under det femåriga knarkkriget.

Samma dag som generalerna greps dömdes tre mexikanska bröder, Luis Alfonso Gonzalez Villarreal, Simon Gonzalez Villarreal och Jose Regino Gonzalez Villarreal till hängning i Malaysia för knarkhandel. Bröderna greps 2008 på en knarkfabrik. Själva har de hela tiden hävdat att de endast jobbade som städare, men det var inget rätten köpte.

Krigsförklaringen kom 2006

Kriget mot knarket startades av Mexikos president Felipe Calderon i december 2006. Knarkkartellerna har härjat sedan långt tidigare, men när Calderon kom till makten beslutade han att försöka sätta stopp. Stora militärtrupper sattes in och kriget började. Ett krig som sex år senare fortfarande pågår.

Knarkkrigets huvudspelare

Två av de största kartellerna är Los Zetas och Gulfkartellen, där huvudpersonerna skyr vare sig våld eller bestialiska mord för att uppnå sina mål.

Los Zetas beskrivs som den mest teknologiskt avancerade, sofistikerade och farligaste kartellen i Mexiko. Kartellen har sitt fäste i gränsstaden Nuevo Laredo och leds av före detta kommandosoldater. Zetas härstammar från början ur Gulfkartellen, där den före detta ledaren Osiel Cardenas Guillen använde kommandosoldaterna som personlig säkerhetsstyrka och dödspatrull. Men sedan 2010 står Los Zetas helt på egna ben och har samtidigt blivit Gulfkartellens värsta fiende.

Gulfkartellen är en av de största kartellerna i Mexiko och beskrivs som den äldsta i landet. Basen ligger i Matamoros nära gränsen till Texas. Nätverket är internationellt och tros samarbeta med kriminella styrkor i Europa, Västafrika, Asien, Centralamerika, Sydamerika och USA. Förutom droghandel sysslar kartellen med lönnmord, utpressningar och kidnappningar.

Utöver "huvudkartellerna" finns flera andra allierade - eller rivaler. Allierade med Los Zetas är Beltrán-Leyvakartellen, Juárezkartellen, Tijuanakartellen och italienska 'Ndrangheta.

Gulfkartellens allierade är Knights Templar och Sinaloa - som tidigare var en av Gulfkartellens värsta fiender.

Gemensam fiende för alla karteller är militären ledd av den av kartellerna innerligt hatade president Felipe Calderon.

Ond bråd död

Kartellernas offer sträcker sig från narkomaner på behandlingshem, privatpersoner som "snackar skit om knarkkriget" på sociala medier, fotbollsspelare, borgmästare och barn till poliser som mördas och eldas upp levande.

Hur och när kriget mot knarket kommer att få ett avslut finns det ingen som i dagsläget kan svara på. Under 2012 går president Calderons mandatperiod ut och hur nästa presidents strategi kommer att se ut är omöjligt att sia om.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Luleå rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Storheden, kvinna stoppad efter misstänkt ringa stöld i butik", skriver polisen på sin hemsida.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

1 timme sedan
Högsta domstolen i Maldiverna i Indiska oceanen har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.