1 av 3
- Foto: Kirsty Wigglesworth / Scanpix
2 av 3
- Foto: Alastair Grant / Scanpix
3 av 3
- Foto: Tim Hales / Scanpix

Därför vill Assange till korruptionens Ecuador

Ett land med korruption, mediecensur och människohandel med kvinnor och barn, dit vill Wikileaks grundare Julian Assange resa för att undvika förhör i Sverige.


UD om Ecuador:

“Trots ansträngningar att modernisera rättssystemet är det fortfarande ineffektivt och korruption är vanligt”

“Höga regeringsföreträdare har verbalt angripit media och enskilda journalister och regeringen använder juridiska mekanismer för att begränsa medias utrymme att uttrycka kritik. Medias självcensur rapporteras öka”

“Våld i hemmet och sexuellt våld mot kvinnor är utbredda problem och det förekommer människohandel med kvinnor och barn”

"Om graviditeten är resultatet av en våldtäkt är abort endast tillåtet om kvinnan är mentalsjuk. I alla andra fall är abort ett brott"

“President Correa kritiserar regelbundet media i sina TV- och radiotal och nämner ofta både reportrar och specifika mediekanaler vid namn”

"Diskriminering i arbetslivet är vanligt förekommande, till exempel vad gäller lön"

 

- Mänskliga rättigheter i Ecuador 2010, Utrikesdepartementet

LONDON. Nyheten att Julian Assange traskat in på Ecuadors ambassad i London spreds i media världen över på tisdagen och på Wikileaks officiella twitterkonto, med profilbeskrivningen “We open governments”, bekräftades uppgiften.

Organisationen Wikileaks, som kämpar för mänsklighetens rättighet till information, bekräftade därmed att Julian Assange söker asyl i ett land vars regering använder juridiska mekanismer för att begränsa medias utrymme att uttrycka kritik. Detta enligt en rapport från Utrikesdepartement (UD).

Landets rättssystem är ineffektivt och korruption är vanligt samtidigt som sexuellt våld mot kvinnor är ett utbrett problem och det förekommer människohandel med kvinnor och barn, går det att läsa i UD-rapporten.

Ecuadors utrikesdepartement publicerade på sin sajt ett längre stycke där man citerar Julian Assanges anledning till asylansökan. Han säger att myndigheterna i hans hemland, Australien, inte kommer försvara honom mot USA, där dödsstraff för spioneri och förräderi tillämpas.

"Sådana uttalanden gör det omöjligt för mig att återvända till mitt hemland och sätter mig i ett hjälplöst tillstånd när Sverige begär att förhöra mig, där topptjänstemän öppet har attackerat mig och undersökt mig för politiska brott i USA... ", står det.

Brittiska domstolen beslutade nyligen att Julian Assange ska föras till Sverige för att bli förhörd angående anmälningarna om våldtäkt på två kvinnor under hans Sverigebesök år 2010.

Ecuadors regering går just nu igenom Julian Assanges ansökan medan den brittiska polisen står utanför ambassaden i London och väntar på att han ska komma ut så de kan gripa honom, skriver Guardian.

/
/
USA
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.