Irena Pozar.
Irena Pozar. - Foto: Nyheter24

Feministdags: "Delad föräldraledighet?"

I Feministdags! skriver Irena Pozar om vad delad föräldraledighet innebär – dessutom listar hon veckans kommentarer samt ger svar på tal.


Att lagstadga kring föräldraledighet är något som gjorts tidigare och något jag tycker vi borde göra mer. I dag finns det två så kallade "pappamånader", alltså två månaders ledighet som papporna måste ta ut. Gör de inte det brinner rätten till ersättning för de månaderna inne och de kan inte heller tas av mamman. Sedan lagstadningen har pappor tagit ut mer föräldrarledighet, ungefär tre månader. Sedan dess har också lågavlönade mammors inkomst ökat samtidigt som antalet VAB-dagar mammor tar ut har minskat

Därför anser nu flera partier, både på höger- och vänsterskalan, att det är dags för att införa en tredje pappamånad. Det känns logiskt med tanke på de positiva effekter som de två öronmärkta pappamånaderna har gett. Men varför sluta där?

Att direkt gå över på att i stället dela föräldraledigheten lika mellan föräldrarna skulle vara ett jättesteg för jämställdheten i Sverige. Anledningen till att orden "delad föräldraförsäkring" får många att rysa är för att man uppfattar det som att staten lägger sig i privatlivet.

Och det gör man ju, men jag tycker det är okej. För det ger bara positiva konsekvenser, det är jag övertygad om. Om syftet är gott, handlingen god och konsekvensen bra, vad hindrar oss då?


Bildkälla

Är en klassfråga

Jag ser bara ett problem med delad förärldraledighet och det är ekonomin. Män tjänar i genomsnitt mer än kvinnor och därför är det också en större summa pengar som hushållet går miste om när en pappa tar ut mer föräldraledighet. Det är något som påverkar hela familjen och som kan leda till ekonomiska problem. 

Framförallt är det en klassfråga. Alla har inte råd att låta den som tjänar mest vara hemma och få bortfall i inkomsten. Därför behöver vi i och med ett införande av delad föräldraledighet också ha ett system som ser till att möjligheten att vara hemma med sina barn inte ska stå och falla med pengar.

Bör beräknas på totala inkomsten

Redan i dag finns det en så kallad "jämställdhetsbonus" för familjer där föräldrarna tar minst 60 dagar vardera. Inför ett eventuellt införande av en tredje pappamånad har både Socialdemokraterna och Folkpartiet har sagt att de vid ett sådant införande vill satsa extra pengar som gör att den ekonomiska förlusten för familjer lindras eller elimineras. Socialdemokraterna vill satsa en "jämställdhetsmiljard" för att höja ersättningen till föräldrarna medan Folkpartiet vill höja jämställdhetsbonusen ytterligare.

Det ska och måste vågas satsas pengar på det, så att alla får vara med sina barn.

Bildkälla 

_______________

VECKANS LISTA:

Tre kommentarer och tre svar.

I förra "Feministdags!" skrev jag om kvotering och varför jag är för. Många höll med, men än fler höll inte med. I alla fall om man ska tro pollen som låg i artikeln, där Nej till kvotering-sidan fick ungefär 75 procent av rösterna. Föga förvånande dock, särskilt när man tittar på hur kommentarsfältet såg ut, som också hade en överrepresentation av män (surprise!)

Jag har valt ut några kommentarer för att bemöta dem:

1.

SVAR: Kvinnor är superkompetenta, har aldrig påstått något annat. Det är just därför det är fel att de inte besitter samma maktpositioner som män, eller hur? Och att det finns suveräna kvinnliga förebilder har vi ju alla vetat om sedan länge, förstår inte vad det har med saken att göra? Självklart kan kvinnor sitta i styrelser och vara VD:ar, men det är mycket svårare att ta sig dit och kräver mer. Så ska det inte vara. 

2.

SVAR: Jämförde du just ett aktiebolag med en kvinnas kropp? Det i sig är ju hemskt. Men till din första fråga – ja, om dessa röster gör att halva jordens befolkning konstant diskrimineras på marknaden där dessa röster väger tungt så behöver de hjälp på traven med kvotering, ja.

3. 

SVAR: Precis, det ska inte spela roll, men det gör det i dag. Ärligt talat förstår jag inte att det kan vara så svårt att se strukturen som ständigt nedvärderar kvinnors kompetens. Du får jättegärna svara på vad anledningen till att könsfördelningen ser ut som den gör beror på? För inte är det väl så att vi saknar kompetenta kvinnor på arbetsmarknaden?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!