Forskare har hittat flera smittsamma cancersorter.
1 av 2
Forskare har hittat flera smittsamma cancersorter. - Foto: Pixabay/ Montage
Som tur är så smittar de bara mellan musslor.
2 av 2
Som tur är så smittar de bara mellan musslor. - Foto: Pixabay

Ny upptäckt: Cancer kan smitta

Det enda som kan göra något så vidrigt som cancer värre, är väl om det dessutom smittade.


Det finns få saker som är så läskiga som cancer, men nu kanske det blir ännu läskigare. Det verkar nämligen som att smittsam cancer ploppar upp lite överallt. I alla fall i djurriket.

Independent har pratat med forskarna bakom studien. Det forskarna har kollat på är musslor, hjärtmusslor och kammusslor och de har hittat smittsamma tumörer i alla. Smittsamma är de tumörer som har sitt ursprung i ett annat djur än där man hittade den.

För de flesta skulle en sådan tumör, som kommer utifrån, lätt fixas av det egna immunförsvaret. Men då mollusker knappt har något immunförsvar så är de lätta offer för cancern.

Smittsam cancer låter ju väldigt obehagligt, men det är inte farligt för dig. Eftersom cancern bara smittar mellan mollusker så är det fritt fram för dig att både simma i havet och äta musslor. Däremot kan upptäckten ha betydelse för kunskapen om hur cancer sprids även i människor.

Musslor är alltså helt ofarligt, men däremot kanske du ska vara lite försiktig med hett kaffe?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.